Чи вартує мрія Марцінківа таких ризиків? Місто планує взяти у кредит 7 млн. євро на оновлення тролейбусного парку

Сьогодні міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків підпише кредитну угоду з ЄБРР на оновлення тролейбусного парку. Проте такий крок несе загрози для бюджету міста, пише у спільноті Комуналка ІФ Юрій Кривенко.

За його словами, мова йде про 7 млн. євро, ставка кредиту наразі невідома, проте вона буде становити 6-10% річних.

«Навіть при мінімальному відсотку і стабільній гривні місто щорічно віддаватиме ЄБРР еквівалент трьох тролейбусів загальною вартістю 12 млн. гривень. Це, крім необхідності погашати «тіло кредиту», - пише Кривенко.

Він відзначає, що віддавати кредит «Електроавтотранс» не зможе, оскільки працює зі збитками, отже боргове навантаження може лягти на міський бюджет, бо гарантувати кредит має місто.

Окрім того, оскільки йдеться про велику суму, то має бути застава. Очевидно, це буде майно підприємства і можливо комунальне майно.

«Якщо підприємство і місто не зможуть повернути кредит, то все майно перейде у власність ЄБРР. Ніякі судові чи інші перестороги не будуть діяти, бо місто відмовиться від северенітету щодо цього майна», - пише Кривенко і додає: «Чи вартує "тролейбусна мрія" нашого мера таких ризиків»?

Леся, 17.08.2016 12:04



Вибір редакції

Найпопулярніші новини