Під носом у правоохоронців країна-агресор знищує українську інфраструктуру та розкрадає майно - нардеп

Російське підприємство «Лукойл» веде антидержавну діяльність у Калуському районі, про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав нардеп Віталій Купрій після зустрічі із виборцями на 85 мажоритарному окрузі.

«Ми дізнались, що під носом у правоохоронців і високопосадовців Кабміну країна-агресор знищує українську інфраструктуру, скорочує робочі місця, розкрадає державне майно. Мова йде про протиправну приватизацію й експлуатацію стратегічних об'єктів, зокрема, етиленопроводу ВАТ «Оріана», - написав нардеп.

«У 2001 році цей етиленопровід був переданий майже за безцінь до статутного фонду ЗАТ «Лукор» (підрозділ російської компанії «Лукойл») у складі цеху магістральних трубопроводів заводу «Поліолефін». А в 2004 році «Лукор» передав його ТзОВ «Карпатнафтохім» і, як наслідок, етиленопровід став приватною власністю. Це суперечить статті 7 Закону України «Про трубопровідний транспорт» , адже магістральний трубопровідний транспорт має важливе народногосподарське та оборонне значення і є державною власністю України, а його приватизація забороняється.
Також «Лукору» в 2000 році в повному складі майже за безцінь було передано залізничне господарство ВАТ «Оріана. Декілька десятків залізничних цистерн були оцінені всього по 50 гривень! Після цього росіяни почали вирізати залізну дорогу на металобрухт, а також розпродавати її частинами.

Внаслідок невиконання інвестиційних зобов'язань російським співзасновником «Лукойлом» було звільнено 14 тисяч працівників, припинено роботу цілої низки супутніх виробництв, ліквідовано підрозділи науково-інженерного забезпечення роботи та розвитку підприємства. Тому як наслідок злочинної безгосподарності в 2008 році було зупинено виробництво. Більш того, «зникли» близько 3,5 тисяч тон технологічного дизельного пального, яке знаходилось у трубопроводі.
Протягом років підприємство свідомо доводилось до фіктивного банкрутства щоб не сплачувати податки ані державі, ані місцевій громаді. Злочинна російська схема ведення бізнесу в Україні створила на Франківщині ще одну проблему – екологічну, адже наразі ніхто не знає що робити з відстійниками, в яких накопичилась вода з небезпечними хімічними речовинами. Інвестори не бажають працювати з банкрутами та руйнівниками.

За моїми даними, Генпрокуратура за часів Віктора Пшонки отримала від «Лукойла» хабар у розмірі 10 млн. доларів, щоб заплющити очі на це свавілля. Вимагаю від Генпрокурора Юрія Луценка і Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана негайно втрутитись, відкрити крімінальне провадження, розпочати досудове слідство та нарешті повернути державі незаконне відібране в неї російським бізнесом майно!» - написав нардеп.

Леся, 13.07.2016 18:35



Вибір редакції

Найпопулярніші новини