Сьогодні в суді будуть слухати справу депутатів-сумісників

Сьогодні, 10 грудня, у приміщення Івано-Франківського окружного адміністративного суду (вул. Незалежності 46) розпочнеться судове засідання у справі «депутатів-сумісників».

Довідково

05.12.2015 р. на засіданні Івано-Франківської обласної виборчої комісії розглядалося питання реєстрації заяви Марії Ткачук (Об’єднання «Самопоміч») щодо її реєстрації депутатом обласної ради, у зв’язку з тим, що її однопартієця Сергія Коцюра було призначеного першим заступником Коломийського міського голови. Відповідно до ч. 3 ст. 51 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні», до виконавчого комітету ради на постійній основі входять усі заступники сільського, селищного, міського голови. Згідно ч. 7 ст. 51 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні» вказує, що на осіб, які входять до складу виконавчого комітету ради на постійній основі, поширюються вимоги щодо обмеження сумісності їх діяльності з іншою роботою, встановлені для сільського, селищного, міського голови. А згідно ч. 4 ст. 12 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні», сільський, селищний, міський голова не може бути депутатом будь-якої ради.

Публічно відомими на сьогодні є щонайменше три особи, які обійняли посади заступників міських голів – це Олександр Левицький (БЮТ), Микола Вітенко (Свобода) та Сергій Коцюр (Самопоміч).

Є декілька рішень апеляційних судів, Вищого адміністративного суду України, Конституційного суду України, які тлумачать застосування цих норм законодавства, проте всупереч цьому більшість членів комісії утримались від голосування не пояснюючи свою позицію.

Леся, 10.12.2015 08:25



Вибір редакції

Найпопулярніші новини