Черговий фейк від бойовиків: у складі ЗСУ воюють ісламісти

Нещодавно російський телеканал «Россия 24» показав сюжет, у якому ведучі  розповіли про участь членів терористичної організації «Ісламська держава» у військових діях на території України у складі Збройних сил України.

Автори сюжета стверджують, що за даними Організації Об’єднаних Націй, у складі добровольчого українського корпусу «Правий сектор» воюють «сотні ісламістів». Крім того, російські журналісти акцентують увагу на тому, що новим Законом України гарантується отримання українського громадянства іноземцям-добровольцям після трьох років військової служби.

 

Чергове дезінформування російських засобів масової інформації, оскільки жодні визнання від офіційних представників ООН щодо участі «ісламістів» у бойових діях у складі ДУК «Правий сектор» чи інших підрозділів Збройних сил Україні, відсутні, відзначають фахівці.

Крім того, у сюжеті даного телеканалу неправдиво подана інформація щодо надання українського громадянства для іноземних найманців, які начебто отримують його після трьох років служби.

Дійсно, Верховна рада України 06 жовтня 2015 року прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо проходження військової служби у Збройних Силах України іноземцями та особами без громадянства», який дозволяє іноземцям і особам без громадянства проходити службу на контрактній основі у складі ЗСУ. Однак, надання таким особам українського громадянства після трьох років служби, даним законом не передбачено.

Отримання українського громадянства регулюється Законом України «Про громадянство України» (ст.9), відповідно до якого Президент України може надати громадянство особам, які мають видатні заслуги перед Україною, і особам, прийняття яких в громадянство України представляє державний інтерес. При цьому, дана норма прийнята ще у 2001 році і ніякого відношення до служби у Збройних силах України іноземців немає.

 

 

Леся, 03.12.2015 11:50



Вибір редакції

Найпопулярніші новини