Про чутки, трупи і міни

До управління військ антитерористичної операції, які обороняють місто Маріуполь поступив тривожний сигнал від волонтерів. 

- Одні люди, сказали на, що неподалік населеного пункту Широкіне в розбитій водогінній станції є масове поховання українських та російських солдат, - розповів волонтер на ім’я Миколай. – За їх словами близько 200 тіл було заміновано та скинуто в бетонні резервуари. До слова, нам часто розповідають подібні історії. Та кожного разу ми намагаємось перевірити ці чутки. Тому звернулись і до керівництва силами АТО, і до різноманітних волонтерських організацій. 

Потрібно наголосити, що у Міністерстві Оборони України, штабі військ АТО дуже уважно ставляться до таких сигналів. Адже, кожен випадок потрібно перевірити, бо нажаль ми поки що маємо героїв що пропали безвісти. Тому до цього сигналу поставились теж зі всією відповідальністю. В призначений час, до місця,яке вказали місцеві мешканці, прибули представники військово-цивільного співробітництва, волонтери, представники організації «Груз 200» а головне військові сапери. Справа в тому, що ця водогінна станція знаходиться неподалік смуги нашої оборони. А тут можливо все. В тому числі і мінування споруд та підходів. 

Першими до комплексу вирушила група саперів. Вистроївшись в спеціальний порядок, вони крок за кроком неспішно пішли по дорозі. Уважно вдивляючись в чагарник вони шукали можливі міни та розтяжки. Робота саперів на об’єкті зайняла кілька годин. Вони уважно обстежили всі приміщення та резервуари. Більша частина з них виявилась порожніми і засохлими. Там де в глибині колодязів була вода вони пройшли спеціальним щупом. На щастя, загиблих воїнів ніде не було. Так само не було мінування території. Все що знайшли сапери це десяток мін, що не розірвавшись стирчали з землі, чимало гільз. Та решти від танкового боєкомплекту. Також, в одному з закутків, вони знайшли прапор з надписами «Донбас» та «Азов». Тепер цей стяг перейде до військового історичного музею,що в Києві. 

За словами військових фахівців, найімовірніше тут колись була позиція танка. Її обстрілювали. Однак наші воїни мужньо стримували ворога.

- Нам часто доводиться вислуховувати та реагувати на такі фейкові поховання солдат, - поділились представники організації «Груз 200». – Одного разу навіть зустрілись з чоловіком, який доглядав хрест під яким нібито був похований український солдат. І навіть розповідав про родину бійця, яка приїздила до поховання з Львова. Та цей добродій не міг згадати ім’я людей. Тому ми вирішили перевірити це поховання. Виявилось що могили, а відповідно і бійця там не було… і таких історій в нас чимало.

І хоч цього разу, чутки не виправдались, військовослужбовці наголошують, що там де раніше точились бої і надалі є чимало вибухонебезпечних предметів. Тому, якщо ви побачили,щось дивне, або якийсь снаряд чи гранату, ні в якому разі не підходити і торкатись таких речей. Обережно відійдіть від них і відразу телефоном повідомте на гарячу лінію АТО, чи міліцію. Знайте – від цього залежить ваше життя, і життя інших людей. 


Тарас Грень.

Леся, 25.09.2015 06:45



Вибір редакції

Найпопулярніші новини