Як вплинути на зміцнення дисципліни військовослужбовців?

  До зміцнення військової дисципліни слід підходити системно, у першу чергу, психологічними заходами із широким залученням фахівців – психологів. Військові психологи у підрозділах збройних сил мають організовувати власну діяльність на трьох рівнях. Перший – на рівні конкретної психологічної проблеми, тобто це робота з певним військовослужбовцем чи групою військовослужбовців, які мають суттєві проблеми з військовою дисципліною. Другій рівень – це робота з певними категоріями військовослужбовців (призовниками, сержантами, офіцерами, військовослужбовцями, схильними до порушень військової дисципліни), яким потрібна кваліфікована допомога професійного психолога. Третій рівень – це аналітична, методична й організаційна робота у масштабі військової частини, пов’язана з психологічним забезпеченням виховних та інших заходів зі зміцнення військової дисципліни.

             Однак, слід зробити суттєве зауваження про те, що проблему зміцнення дисципліни у військовому середовищі тільки зусиллями одних командирів та їх заступників не розв’язати, бо коріння цих порушень знаходяться в українському суспільстві. Безперечно, одними із основних факторів їх появи є хронічні, загальносуспільні і загальноармійські проблеми, які формують, а інколи й провокують відштовхуючий стиль поведінки молоді, сприяють негативному її ставленню до служби у лавах Збройних сил України, а часто і заохочують їх породження у військовому середовищі. Водночас, відомо, що до лав ЗСУ призивається, у тому числі, не найкраща частина української молоді. У зв’язку з цим, поки духовно не “оздоровиться” саме українське суспільство, не зміниться ставлення суспільства до армії, не буде сформована позитивна мотивація у всіх громадян до військової служби, надзвичайно складно говорити про викорінення порушень військової дисципліни у конкретних військових підрозділах.

Тому, крім зусиль кваліфікованого персоналу по підняттю іміджу військової служби та зміцненню військової дисципліни, до вказаних дій повинна залучатися громадськість, популяризуючи престижність військової служби та заохочуючи до вступу в лави Збройних сил України морально мотивовану, виконавську та дисципліновану молодь. 

Леся, 08.09.2015 09:47



Вибір редакції

Найпопулярніші новини