Експерт порекомендував Яценюку, як можна зібрати гроші до бюджету, залишивши в спокої простих українців

Якби Уряд справді шукав способів наповнити бюджет на ще кількадесят мільярдів гривень, і при цьому не втратити суспільну підтримку, то він мав би, запровадити посилене оподаткування нерухомості і землі усіх колишніх міністрів і депутатів (мотив – вони відповідальні за стан справ в країні).

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав політолог Олександр Палій.

Також, каже експерт, було би добре запровадити особливе підвищене оподаткування нерухомості в окремих районах (Конча-Заспа тощо).

«Після цього запровадити податок на нерухомість для всіх без виключення, і включити його до платежів по квартирній платі (це вже мають намір зробити, але на річній основі, що для бюджету не дуже добре). При 4 млрд метрів житлової площі це десятки мільярдів на рік. Створити конкуренцію на ринку житлово-комунальних послуг», - пише Палійчук.

Окрім того, він рекомендує запровадити диференційований податок на автомобілі – на найдорожчі найбільший, і включити його до платежу за річним полісом обов‘язкового страхування. При 9 млн автомобілів це ще кілька мільярдів грн. на рік.

Також можна запровадити оподаткування великих спадків (приміром, після 5 млн доларів). Як давно відомо, олігарха саме так легше за все змусити поділитися із суспільством.

«Якщо зібраних десятків мільярдів усе ще буде не вистачати, можна заробити ще кількадесят мільярдів оподаткувати власність колишніх міністрів та депутатів та власність їхніх родичів часткою в пакетах акцій (можна гуманно, наприклад, 20%). Як відомо, наш бюджет менше 500 млрд, тому простих цих заходів цілком вистачить для його суттєвого покращення.

Оподаткування прозорим податком, якого неможливо уникнути - це значно краще для економіки, ніж просто здерти трішки більшу суму грошей, тому що а) більше грошей лишається в продуктивній економіці; 
б) менша корупція і її розкладаючий вплив на економічні відносини.

Якщо в Кабіні брак ідей, йому слід допомогти, щоб Уряд реформаторів не навернувся безглуздо», - говорить Палійчук.

Леся, 17.08.2015 09:16



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини