Догналіти колись намагалися окупувати село на Прикарпатті

Нині активізувалася діяльність Української Правовірної Греко-Католицької Церкви, відомої ще як секта Догнала. Адепти секти пішли на протест в знак незадоволення видворенням з України їх проводирів. 

Пише у спільноті Надвірнянці громадський активіст Михайло Андрійович.

«В 2007-2008 рр. в поле зору "догналітів" потрапило село Пнів Надвірнянського району. Тодішній настоятель місцевої церкви УГКЦ контактував із організаторами Української Правовірної Греко-Католицької Церкви та прихильно ставився до їх вчення. Слід відзначити, що цей священик (нині покійний) користувався певним авторитетом в парафіян. В той й же час мало місце "тертя" між ним та адміністрацією Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ. На його парафію (село досить заможне) претендували інші священнослужителі. Парафіяни ж не бажали зміни настоятеля.
Секта Догнала вирішила цим скористатися. Їхні емісари в один день завітали в село Пнів. За лічені хвилини територія довкола церкви перетворилася в поприще релігійного протистояння. Двері церкви були закриті на замок, священників, на чолі з єпископом Миколою Сімкайлом, не пропускали до середини; в їх бік звучали лайки та образи, з натовпу летіло каміння...
Серед парафіян знайшлися такі, котрі дерлися на дзвіницю, та готові були кидатися звідти головою вниз...
В село терміново прибули правоохоронці. Їм вдалося відділити "догналітів" та "переконати відбути звідки приїхали". Велика заслуга була й єпископа Миколи Сімкайла - проголошена ним проповідь переконала більшість присутніх. При виході з церкви йому вже вигукували "слава".
Народне заворушення стихло. В допомогу настоятелю храму було надано сотрудника. Нині жителі с. Пнів у своїй більшості є вірними Української Греко-католицької Церкви», - пише Андрійович.

Леся, 24.06.2015 09:54



Вибір редакції

Найпопулярніші новини