Заява Жебрівського про можливість силового відновлення контролю над окупованими територіями – це сенсація - експерт

Заява нового глави Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павла Жебрівського про те, що він допускає ймовірність силового відновлення контролю над окупованими територіями в разі порушення бойовиками умов мінських угод - це сигнал не стільки бойовикам і Росії, скільки Заходу. Ці слова прозвучали на вихідних, і в українських медіа незаслужено загубилися в загальному інформаційному шумі.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав політтехнолог Тарас Березовець.

«А між тим, це по суті сенсація. Українські офіційні особи ніколи раніше не висловлювалися з такою жорсткістю. Адресат цього звернення Жебрівського - Штати, ЄС та інші західні друзі України. При збереженні нинішньої риторики на заморожування конфлікту розворушити західних дипломатів - справа не підйомна. Тому будь-які заяви України про те, що якщо щось піде не за нашим сценарієм, застосувати силу - це для наших партнерів як укол порцією адреналіну. У разі обурення західних друзів завжди можна буде сказати, що це приватна думка губернатора, яка не узгоджена з Києвом.

До слова, саме так підтримку ЄС і Штатів свого часу отримали хорвати. Захід до останнього ігнорував їхні благання про допомогу. Поки нарешті вони не взяли справу у свої руки і не почали погрожувати розв'язуванням війни з Югославією. Тільки цей аргумент на них і подіяв. У кожному разі, намічається вельми цікава дипломатична комбінація», - пише Березовець.

Леся, 22.06.2015 11:50



Вибір редакції

Найпопулярніші новини