На «Інтерплиті» сталася пожежа через спробу переведення котла нагріву мастила з газу на дрова?

10 червня на виробництві деревостружкових плит "Інтерплиту" мало місце спалахування обладнання. Такі випадки там стаються зчаста, в більшості випадків вони залишаються непоміченими для громадськості.

Про це у спільноті Надвірнянці пише громадський активіст Михайло Андрійович.

За його словами, нині на "Інтерплиті" діє технологічний процес ламінування, в якому робоча поверхня наклеювання плівки нагрівається за рахунок циркуляції теплоносія. Теплоносієм тим є мастило, яке, в свою чергу, по логіці, повинно розігріватися до певної температури в двоконтурному газовому котлі. Тобто, безпосередньо газ нагріває воду, яка поступає в теплообмінник, де вже циркулює мастило.

«Керівництво "Інтеплиту" вже довший час працює над тим, щоб зменшити в готовій продукції долю затрат на енергоносії. Наприклад, замість газу спалюється щепа та шліфпил. Ефект від цього посередній: то фільтри, як не заб’ються то прогорять; то система вентиляції вийде з ладу.
Щось подібне мало місце й тепер. Однією з версій спалахування є спроба "переведення котла нагріву мастила з газу на дрова". В той же час побутує думка, що така економія несе в собі більші ризики. Що й сталося - котел виведений з ладу, подальша його експлуатація під знаком питання. 
На щастя, пожежу вдалося досить швидко погасити, безпосереднього контакту полум’я з більш агресивними компонентами виробництва (тих же формальдегідних смол) не відбулося.
В той же час, є певні підстави вважати, що місцева влада схильна до "замовчування" інформації про надзвичайні ситуації, які трапляються на підприємствах Надвірнянського району», -
пише Андрійович.

Леся, 11.06.2015 09:10



Вибір редакції

Найпопулярніші новини