Президент маніпулює цифрами. Щоразу називає різні дані про кількість загиблих у зоні АТО - політик

Українська влада постійно маніпулює даними про загиблих, приховуючи справжню кількість жертв, та не оприлюднюючи прізвища загиблих, зниклих та полонених. В сьогоднішній промові перед Верховною Радою Президент Порошенко назвав такі цифри: «Понад 1700 українських воїнів-героїв і більше 6400 мирних громадян». Журналісти та політичні експерти (як і звичайні громадяни України) рідко аналізують цифри,частіше орієнтуються на те, «красиво сказав» той чи інший політик, чи «некрасиво». Та цифри загиблих-це не просто цифри, це конкретні втрачені життя, і родини , які їх оплакують. Вони мають право на пам’ять. Та і цим у нас маніпулюють. Як маніпулюють? Два тижні тому в інтерв’ю ВВС Президент України називав інші цифри : «Це - катастрофа, катастрофа не тільки для матерів, а для всієї країни. Катастрофа для кожної з сімей, які втратили 1800 солдатів, для кожної з сімей, що втратили майже 7000 цивільних». Тобто, два тижні тому, загиблих українських вояків було на 100 чоловік більше.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав колишній нардеп від Прикарпаття Олесь Доній.

«Що з ними стало за два тижні? Ожили? Чи їх перевели в «поранені»? Чи в «зниклі без вісти»? Куди зникли 100 вбитих? Та найгірше,що і цифра 1700 загиблих українських вояків, і цифра 1800 загиблих українських вояків є нечесними. Бо їх(загиблих) набагато більше. Існує такий волонтерський проект : «Книга пам’яті полеглих за Україну». Там зібрана зведена інформація по загиблих українських вояках. Розписано,хто з якої частини, інформація про кожного загиблого, по більшості є навіть фотокартки. Так от там зібрана інформація на 15 березня 2015 року. 2120 загиблих. Чуєте, пане Президенте? Не 1800 загиблих вояків, і не 1700. На 15 березня 2015 року-2120 загиблих вояків. А смерті були після того, і в березні, і в квітні, і в травні, продовжуються вони і в червні. А скількох ще не записали!», - каже Доній.

За його словами, влада далі маніпулюватиме цифрами загиблих і Президент України вводитиме людей в оману, применшуючи втрати. 

«Ще раз кажу: йде мова не про сухі цифри, йде мова про долі людей. Наявність лише реєстру з не з усіма розділами дасть можливість владі і далі маніпулювати з цифрами. Україна має право знати, скільки українських вояків вважається «зниклими без вісти», скільки «полоненими», а скільки-«загиблими». Тоді оцінки будуть повноцінними. Бо на сьогодні ми не знаємо, а скільки вояків вважаються «зниклими». Десятки? Сотні? Тисячі? А це ж чиїсь сподівання. «Європейський вибір» -це повага до кожного громадянина держави, живий він чи ні.  Тож, ще раз перепитую: пане Президенте, так скільки українських вояків загинуло?» - говорить Доній. 

Леся, 04.06.2015 16:23



Вибір редакції

Найпопулярніші новини