Україна провалила рятувальну операцію в Непалі – експерт

Зараз уже можна ствердно говорити, що Україна провалила рятувальну операцію в Непалі. При землетрусах допомога надається протягом перших трьох діб, які вважаються золотим часом. Ми уже десяту добу безуспішно намагаємося хоча б забрати вцілілих людей, але в підсумку поставили членів рятувальної експедиції у таку ж ситуацію, в якій перебувають ті, хто потребують допомоги.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав колишній міністр надзвичайних ситуації Віктор Балога.

«В ДСНС є пожежні літаки Ан-32П. Ними у свій час ми забирали людей з Лівії. Чому в Непал відправили Іл-76 Міністерства оборони, який є військовим літаком і його пересування потребує спеціальних узгоджень з іншими державами, - це окреме питання.

Але, якби ми відправили в Непал літаки Ан-32, які є легкими і які може приймати аеропорт Катманду, то потрібно було б зробити не одну дозаправку, а більше, але задача, поставлена Президентом, була б виконана оперативно. Наші громадяни, і ті, хто полетіли їх рятувати, уже давно були б вдома. А зараз потрібно евакуйовувати і тих, хто в Непалі, і тих горе-рятівників, які знаходяться в Індії», - відзначає Балога.

В свою чергу журналіст Богдан Кутєпов розкрив деякі подробиці невдалої операції.

«Літак не можуть завести тому, що в Делі доставили - УВАГА! - не ту запчастину. Тепер спеціальний рейс "Мотор-Січі" везе в Індію правильну деталь. Плюс розмитнення, плюс ще щось. Мінімум дві доби. Поляки, яких ми мали також евакуйовувати, вже не витримали й знайшли можливості вибратись самостійно. Лишився тільки один з 40 людей. Українців, які вже кілька днів поспіль то розпаковують, то спаковують валізи, МЗС розглядає можливість евакуювати альтернативно. Тобто пасажирськими рейсовими літаками (близько 600 доларів за квиток). Однак також в нашому таборі є двоє громадян Росії, і їм натякають, що допомогти не вдасться», - пише у Фейсбуці Кутєпов.

Нагадаємо, одразу після землетрусу уряд виділив на рятувальну операцію 7 млн. гривень.

«Чому українська влада протягом тижня не змогла забезпечити евакуацію українців з Непалу, не лише своїм справним літаком, але не змогла навіть зафрахтувати інший справний чартер у Китаї або Індії, де їх тисячі?» - задає риторичне запитання депутат Івано-Франківської обласної ради Юрій Романюк.

Леся, 04.05.2015 11:01



Вибір редакції

Найпопулярніші новини