В Україні служать унікальні військові пілоти світового масштабу

   Військові авіатори Збройних Сил України на відмінно виконали низку учбово-бойових вильотів у рамках проведення підсумкових польотів. Ранок  на військовому аеродромі 114-ї Івано-Франківської бригади тактичної авіації настав задовго до сходу сонця. Військовослужбовці аеродромних служб ще перед першим вильотом почали готувати техніку та летовище до напруженого дня. Саме цей польотний день мав стати одним з найвідповідальніших в історії розвитку військової авіації незалежної України. Адже чи не вперше бойові літаки різних типів мали виконувати  поставлені перед ними завдання з повним бойовим завантаженням боєприпасів, яке можуть використовувати літаки.

З аеродрому у Старокостянтинові злітали літаки СУ-24 МР, які проводили повітряну розвідку. Крім цього, СУ -24 М з повною бойовою зарядкою виконували бомбометання, – розповів заступник командувача Повітряних Сил ЗСУ з авіації генерал-лейтенант Василь Нікіфоров. – З Івано-Франківського військового аеродрому працювали винищувачі МІГ-29, які прикривали бойові порядки авіації, Су-25 з повною бойовою зарядкою як керованого, так і некерованого озброєння. Паралельно Су-27 вели повітряні бої і прикривали десант, який злітав з аеродрому у Львові. Всі завдання були виконані з високою якістю. Особовий склад впорався з поставленими перед ним завданнями і продемонстрував високу виучку та бойове злагодження.

Заступник командувача Повітряних Сил ЗСУ з авіації генерал-лейтенант Василь Нікіфоров наголосив, що підготовка українських бойових льотчиків дозволяє їм вести складні повітряні бої.

Наші пілоти показували свою майстерність на авіашоу в чотирьох державах світу, - зазначив генерал-лейтенант Василь Нікіфоров. – Зокрема, в Угорщині, Словакії, Польщі та Чехії. І завжди наші літаки і пілоти визнавались кращими. По завершенню пілотажних виступів у Польщі президент цієї країни потиснув руку нашим пілотам і визнав, що вони стали кращими. Однак, хочу пояснити пересічному громадянину, що всі фігури вищого пілотажу – це не просто гарний танок літака у повітрі, це інструмент, завдяки якому бойовий льотчик може отримати перевагу у повітрі. Такі фігури, як «колокол» або «поворот на косій петлі» у світі не виконує ніхто, крім українців і росіян. Тому можу заявити, що всі громадяни України можуть спати спокійно, бо мирне небо нашої держави охороняють такі літаки, як МІГ-29 та СУ-27. Вони несуть постійне бойове чергування. Всі літаки, які несуть бойове чергування, пройшли модернізацію та мають відповідне обслуговування, наші пілоти мають високі навички та підготовку. Завдяки цьому ми майже не маємо порушень повітряних кордонів. А якщо таке і трапиться, то ми відреагуємо миттєво.

Окремо потрібно відзначити високу виучку та майстерність військовослужбовців аеродромно-технічного забезпечення 114-ї Івано-Франківської бригади тактичної авіації, які зуміли забезпечити якісні польоти всіх літаків, що базувались у цей час на їхньому аеродромі.

Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр

Міністерства оборони України. 

Леся, 26.09.2013 10:27



Вибір редакції

Найпопулярніші новини