Сьогоднішні збройні сили України – це вже не та армія, яка була рік тому - Анушкевичус

21 квітня Івано-Франківськ відвідала Литовська делегація на чолі з Міністром оборони краю Литовської Республіки паном Юозасом Олєкасом та Надзвичайним і Повноважним Послом Литовської Республіки в Україні паном Марюсом Януконісом.

У складі делегації до Івано-Франківська також прибули політичний директор Міністерства оборони краю Литовської Республіки пан Вайдотас Урбяліс, радник Департаменту міжнародних зв’язків і операцій Міністерства оборони краю Литовської Республіки пан Андрюс Вайвада, завідувач Відділу інформування громадськості Міністерства оборони краю Литовської Республіки пані Вікторія Цємінітє та радник Відділу справ НАТО Міністерства оборони краю Литовської Республіки пан Мартінас Заполскіс.

Разом з делегацією Івано-Франківськ відвідали колишній Посол Литви в Україні пан Альгідрас Кумжа та відвідали колишній Посол Литви в Україні пан Вітаутас Плєчкайтіс.

Цей візит Литовської делегації відбувся в рамках тижня НАТО в Україні, у зв’язку з проведенням якого біля Львова стартували масштабні спільні військові навчання.

Зі сторони міста у зустрічі взяли участь заступники міського голови та командири двох батальйонів, які беруть участь у АТО на Сході України: керівник зведеного загону працівників прикарпатської міліції в зоні АТО капітан міліції Микола Івоняк та командир батальйону Нацгвардії Сергій Шуляк.

Міський голова Віктор Анушкевичус привітав високу делегацію та подякував від імені міської влади за все, що робить Литва в особі її вищого державного керівництва для України сьогодні. Сьогоднішня позиція Литовської Республіки стосовно України, безперечно, заслуговує поваги. Литовці та українці завжди були друзями і ніколи не ворогували.

В свою чергу Міністр оборони краю Литовської Республіки паном Юозас Олєкас зазначив, що історія наших держав досить сильно переплетена і що він вже не вперше в Івано-Франківську, а бував тут ще дитиною.

«Цей візит є доброю нагодою обмінятись досвідом і зробити наші країни ближчими не лише на рівні столиць, а й на рівні міст. Тим більше, що сьогоднішня ситуація в Україні у дечому нагадує Литву в 90-х роках, коли була проголошена незалежність Литви і взято курс на Європейський Союз та НАТО. У нас також загинули люди, проте це було лише 14 чоловік, а у вас люди гинуть тисячами і ця війна, на жаль, триває. Ми маємо реагувати на це. Я радий, що думка ЄС та НАТО змінюється, більше уваги починають приділяти Україні.

Ми вже підписали Угоди з Міністерством оборони України та Польським Міністерством оборони про створення тристоронньої військової бригади, в якій спільне навчання проходитимуть військові підрозділи наших країн. Агресія Росії в Грузії та в Україні створює нове бачення цієї країни і відповідно нову реакцію на такі дії», - зазначив Міністр оборони краю Литовської Республіки паном Юозас Олєкас.

В ході зустрічі йшлося також про можливість реабілітації українських військових із зони АТО у спеціалізованих реабілітаційних центрах в Литві. Окрім того, Віктор Анушкевичус зазначив, що присутність на зустрічі командирів бойових батальйонів, це перший крок до співпраці. А досвід реформування збройних сил Литви Україні стане у нагоді.

«Хоча в Україні зараз реформування армії відбувається на ходу. Сьогоднішні збройні сили України – це вже не та армія, яка була рік тому. Військовослужбовці навчаються у бойових умовах, відпрацьовуються оптимальні рішення. А завдяки сильному волонтерському руху вдається забезпечити українську армію багатьма необхідними речами, спорядженням та технікою, якими в силу обставин держава не володіє. Проте дуже добрим і потрібним сьогодні для України є приклад Литви щодо єдності всіх політичних сил в питаннях державної політики. Адже коли є єдність, тоді буде і перемога», - наголосив міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус.

На завершення зустрічі Міністр оборони краю Литовської Республіки пан Юозас Олєкас та Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні пан Марюс Януконіс залишили записи у Книзі відгуків почесних гостей міста Івано-Франківська.

Леся, 21.04.2015 15:26



Вибір редакції

Найпопулярніші новини