Заява Євромайдан SOS щодо подій на Сході та Півдні України

Громадяни України! Ми маємо справу не з мирним протестом громадян на Сході та Півдні України. Ми маємо справу із силовим посяганням на територіальну цілісність і недоторканність України, який здійснюється за активного втручання Росії за прописаним сценарієм Кремля.

У такому випадку влада має прямий конституційний обов’язок захистити суверенітет України та права громадян. І в разі необхідності – застосувати для цього силу. Чергова спроба відкласти вирішення цього питання у надії на затухання конфлікту може призвести до незворотніх фатальних наслідків та масштабних людських жертв. Тому ми закликаємо органи державної влади взяти на себе відповідальність та почати діяти рішуче та негайно.

Спроба правоохоронних органів зайняти вичікувальну позицію та не втручатися в перебіг конфлікту в даних обставинах призведе тільки до його екскалації, чисельного розростання та поширення на інші регіони України. Ті, хто взяв у руки зброю та захоплює адміністративні будівлі під сепаратистськими лозунгами, мають відповідати перед законом за свої злочинні дії.

Ми розуміємо, що в даній ситуації виникають численні загрози для обмеження громадянських та політичних прав, тому правозахисні та громадські ініціативи готові діяти разом із владою для захисту прав та свобод громадян.

Завтра на Сході та Півдні відбудуться акції за єдність України. Якщо місцеві органи влади та місцеві правоохоронці не здатні захистити мирних мітингувальників та забезпечити громадський порядок, тоді їх необхідно терміново відсторонити від виконання обов’язків та замінити на відповідні структури з інших регіонів України.

Влада! Коли питання стоїть про саме існування держави та її цілістності жодна політична доцільність не має виправдання.

Громадяни України! Якщо влада у найближчий час не продемонструє реальну спроможність захистити суверенітет країни та наші права, маємо бути готові зробити це самостійно. Як ми це вже зробили за місяці запеклої боротьби на Майдані. Закликаємо всіх бути готовими до загальної мобілізації на захист нашої держави.

Україна та Права Людини понад усе!

Леся, 12.04.2014 23:40



Вибір редакції

Найпопулярніші новини