У Івано-Франківську зі сміття вироблятимуть електричну енергію

Як повідомив директор Департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку Михайло Смушак, з метою розвитку альтернативних джерел виробництва електричної енергії, в рамках пілотного проекту державно-приватного партнерства „Поводження з твердими побутовими відходами у м. Івано-Франківську”, що реалізується в місті за сприянням Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), розроблена та представлена бізнес-концепція проекту „Створення системи дегазації на полігоні побутових відходів в с. Рибне та генерування електроенергії з полігонного газу”.

Актуальність даного проекту зумовлена тим, що на полігону в результаті біологічного розпаду побутових відходів утворюється та викидається у повітря біогаз, внаслідок чого постає завдання щодо його обов’язкового видалення та знешкодження.

У 2013 року проведено тестування біогазу в 17 точках робочої та рекультивованої частин полігону твердих побутових відходів у с. Рибне. Результати аналізу вказують на можливість його добування з подальшою переробкою у електроенергію шляхом термічної обробки.

Проект є довгостроковим – орієнтовно на 16 років (до 2030рр.) і передбачає залучення приватних інвестицій.

„Приватний партнер буде визначатися на конкурсних засадах відповідно до Порядку проведення конкурсу з визначення приватного партнера для здійснення державно-приватного партнерства щодо об’єктів державної, комунальної власності та об’єктів. Державний партнером даного проекту буде Івано-Франківська міська рада”, – повідомив Михайло Смушак.

Леся, 04.04.2014 10:49



Вибір редакції

Найпопулярніші новини