Невідомі познущалися над активісткою калуського Євромайдану

У суботу, 1 лютого, о 15.46 прозвучав дзвінок на мобільний телефон голови Калуської міської організації партії «УДАР», депутата обласної ради Наталії Кость. Незнайома жінка схвильованим голосом повідомила: «У нас ваша дівчинка!»

— Я спочатку не зрозуміла, про, що йдеться, — розповіла “Вікнам” каже Наталія Кость. — Проте, коли прозвучало ім’я та прізвище нашої активістки Наталії Мацьків, я відчула якусь тривогу.

Близько 14-ої години 15 хвилин активна учасниця київського та калуського Євромайданів Наталія Мацьків вийшла з дому на вул. Пушкіна, щоб викинути сміття. Біля міні-маркету «Росинка» до неї під’їхав позашляховик чорного кольору, з якого вистрибнули двоє невідомих молодиків міцної статури і у чорних масках. За долі секунди вони заламали дівчині руки і затягли на заднє сидіння джипа. Один з них промовив російською: «Что птичка, долеталась?»

За словами потерпілої, їй одягли маску, скрутили руки скотчем і кудись повезли.

— Ми їздили десь з півгодини, — згадує Наталя Мацьків. — Потім машина зупинилася, мене викинули у сніг. Трохи потягали по снігу, тримаючи мене за волосся, і знову затягли у салон. Вони спілкувалися російською без акценту. Увесь цей час я думала лише про одне: тільки б не вбили. Врешті, машина знову зупинилася. Мене знову викинули у сніг, потім підняли, скинули маску і випустили в обличчя струмінь чорної аерозольної фарби. Добре, що я встигла закрити очі. А далі один з нападників знову штовхнув мене в сніг і сказав: «Мы тебя предупредили, помни это..» 
Поки Наталя спиналася на ноги зі снігової кучугури, джип розвернувся і поїхав геть. Ще кілька хвилин дівчина намагалася зрозуміти, де вона перебуває. Дуже пекло обличчя від фарби і від морозу. Врешті, вона впізнала місцевість – в’їзд до міського парку зі сторони вулиці Коцюбинського. Наталія Мацьків пішла на голоси людей, які долинали з парку. Їй треба було подзвонити за допомогою. Проте ніхто з кількох дорослих калушан, які каталися зі своїми дітьми на санках не захотів піти їй назустріч, незважаючи на те, що у дівчини були зв’язані руки(?!!!)

— Я тоді вирішила піти до приватних будинків, — каже Наталя. — Мною просто трусило: і від холоду, і від стресу. Проте у подвір’ях бігали собаки. Потім я підійшла до будинку, де не було видно пса і зважилася зайти на обійстя. З літньої кухні вийшла господиня, розпитала, що трапилося, запросила до хати. Мене відігріли, напоїли гарячим чаєм і подзвонили на моє прохання Наталії Кость. Це золоті люди і я їм надзвичайно вдячна.

— Я побачила, як у фіртку зайшла якась дивна жіночка, — розповіла господиня 73-річна п. Єлизавета. — Вона була вся виваляна у снігу, як їжак, і дуже трусилася. Лице чорне, як у сажі. Я спочатку подумала, що вона обгоріла.

На вулицю Кобиляка разом з Наталією Кость приїхали однопартійці, які і повідомили про ситуацію газету «Вікна». Згодом приїхала оперативна група Калуського міськвідділу УМВС, а також голова комітету Опору Диктатурі Петро Цюпа та помічник народного депутата Ольги Сікори Ігор Очкур.  Ще за кілька хвилин з потерпілою говорив сам начальник міськвідділу Василь Хомин. Опитавши Наталію і взявши шматок скотчу на експертизу, міліціонери поїхали оглядати місце події до маркету «Росинка».

Наталія Мацьків подала до міліції заяву про напад. Причину якого встановлюватиме слідство, проте активісти Євромайдану впевнені: це залякування активістки саме через її громадську позицію і боротьбу проти чинної влади.

Леся, 01.02.2014 20:07



Вибір редакції

Найпопулярніші новини