Богатирьова офіційно дозволила міліції заарештовувати активістів у лікарнях

Міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова на запитання журналістів про факти арешту мітингувальників, які звертаються по допомогу у державні та приватні лікарні, зазначила, що за нормативно-правовим актом, ухваленим ще у 1993 році, МВС має повне право заарештовувати мітингувальників у лікарнях. Про це вона повідомила на прес-конференції.

“З 1993 року в Україні існує спільний наказ МОЗ та МВС “Про порядок обліку випадків звернення до закладів охорони здоров’я і міськрайвідділень МВС з тілесними ушкодженнями кримінального характеру”. Цей спільний наказ від 1993 року вимагає від медика, керівника медустанови негайно надавати інформацію органам внутрішніх справ про випадки звернення за меддопомогою осіб з вогнепальними, ножовими пораненнями та іншими тілесними ушкодженнями, якщо є підстави вважати, що вони отримані внаслідок правопорушень. Тому, якщо людина поступає з такими ознаками, ми надаємо (міліції – ред.) таку інформацію. То ж ми не причетні до того, хто забирає людей, а лише надаємо інформацію у повному обсязі щодо всіх доставлених. Ми не створюємо ніяких умов, щоб хтось сказав, що медики не виконали свою роботу або виконали її з порушенням якихось норм”, – сказала Р.Богатирьова.

Вона закликала громадян звертатись більше до установ комунальної, державної форм власності, де готові швидко навіть за легкою формою ушкодження розгледіти більш важку форму травмування.

“Для того, щоб людині у повному обсязі надати допомогу, медикам у державних закладах потрібні лічені хвилини. Коли є найменша підозра – необхідно людину одразу ж везти у заклад, де її можуть обстежити та поставити діагноз. Ми звертаємось до медиків, які надають допомогу на Майдані у так званих амбулаторних умовах багато годин спостерігати (за станом мітингувальників – ред.)”, – резюмувала міністр.

Вона згадала про випадок, коли медики державного медзакладу зафіксували дві смерті на Майдані, адже їх викликали запізно до потерпілих мітингувальників.

“Я не знаю, скільки ці дві людини знаходились в місці протестів, але якби у медиків було 5-10 хвилин, вони б зробили все можливе та їх врятували”, – додала міністр.

На уточнення журналістів Р.Богатирьова зауважила: “Те, що людей забирають, розповсюджуються чутки і те, що порушені кримінальні справи органами внутрішніх справ в тих випадках, коли люди звертаються, я вважаю, що це правильно. Треба всі ці випадки розслідувати і доводити результати розслідувань до громади. Наказ 1993 року розповсюджується і на державні, і на приватні медичні заклади”.

 УНН

Леся, 24.01.2014 20:34



Вибір редакції

Найпопулярніші новини