Анушкевичус не буде виконувати "закони про диктатуру"

Міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус не має наміру виконувати закони, ухвалені Верховною Радою України від 16 січня 2014 року, підписані президентом України Віктором Януковичем.

Про це він сказав на позачерговому засіданні сесії Івано-Франківської міськради на Вічевому майдані в понеділок ввечері.

"Я кажу: ті закони України - я їх не хочу перераховувати, - що ухвалені в ручному режимі, з порушенням норм регламенту Верховної Ради, усупереч Конституції України, я вважаю їх недійсними і я особисто їх виконувати не маю наміру", - заявив Анушкевичус.

"Я не боюся тюрми. Я вже на багато років наговорив і зараз ще договорю. Всіх не пересадять", - додав він.

У свою чергу депутати Львівської облради заявили, що терміново виїжджають до Києва і у разі необхідності проведуть виїзну сесію.

Відповідну заяву підписало керівництво Львівської облради та депутати від фракцій ВО "Свобода", ВО "Батьківщина", УДАР, НРУ та депутатської групи "Наш край".

"Депутати Львівської обласної ради терміново виїжджають до Києва, щоб виконати свій обов'язок перед громадою, щоб у цю важку годину перебувати там, де вирішується доля України, і у разі необхідності провести виїзне засідання сесії облради" - зазначено в заяві.

Підписанти вважають, що "влада цілеспрямовано провокувала силове протистояння і врешті-решт домоглася свого".

Усю провину і відповідальність за ескалацію політичного протистояння депутати Львівської облради покладають на українську владу.

"Зухвала брутальність, з якою владна більшість у парламенті попрала Закони і Конституцію України, переповнила чашу народного терпіння"- зазначено в заяві.

У зв'язку з цим депутати Львівської обласної ради вважають, що "найважливішим є захист і утримання Майдану в Києві та унеможливлення спроби його розгону".

Депутати також звертаються до керівництва силових структур області з проханням "не відправляти бійців на війну проти власного народу".

Як відомо, у четвер більшість проголосувала "руками" кілька законів, які утискають низку прав громадян і посилюють для влади можливість карати учасників акцій протесту й інших незгодних із діями влади.  

Серед запроваджених змін – повернення кримінального переслідування за "наклеп" і внесення до Кримінального кодексу статті про "екстремістську діяльність", яка визначається дуже широко.

Не зважаючи на порушення процедури голосування та процедури підписання, президент Віктор Янукович підписав ці закони у п'ятницю.

Інтерфакс-Україна

Леся, 21.01.2014 09:23



Вибір редакції

Найпопулярніші новини