Руслан Марцінків: «Запропонований урядом бюджет – це злочин перед громадою!»

«Голосувати бюджет в тій редакції, яку пропонує Партія регіонів, категорично неможна. Фіктивне збільшення прожиткового мінімуму та заробітних плат, в середньому на 35 гривень, при тому що інфляція складає 8, 3 %. Влада пропонує збільшити фінансування правоохоронних органів, судів, податкових, а натомість зменшує витрати на охорону здоров’я, військовослужбовцям, аграрному сектору, місцевим бюджетам. Та редакція, яку пропонує уряд – це не головний фінансовий документ держави, а злочин перед громадою! Фракція ВО «Свобода» подала понад 30 пропозицій до бюджету, у разі їх неприйняття – не голосуватиме за  злочинний документ», - саме так висловився народний депутат України від фракції ВО «Свобода» Руслан Марцінків, аналізуючи запропонований урядом бюджет.  

Народний депутат запевняє, що цифри, що вказані в запропонованому бюджеті говорять самі за себе: дефіцит складає 18 %. Окрім того, Руслан Марцінків наголошує, що маніпуляції у видатковій частині сприятимуть перетворенню держави на міліцейський режимний об’єкт. 

«Цей бюджет вкотре доводить, що влада не сприяє розвитку малого та середнього бізнесу. Очікуваним податковим кодексом передбачалося зокрема зменшення податку на додану вартість з 20 до 17 %, але цього не було зроблено. Не виконана ще одна норма – не зменшено податку на прибуток, який мали зменшити з 19 до 15 %, його зменшили тільки на 1 %. Натомість влада лобіює Законопроект 2737 щодо створення консолідованої групи платників податків, до якої входять величезні підприємства олігархів. Так от вони якраз звільняються від сплати податків. Таким чином бачимо, що «наближені» до влади олігархи звільняються від сплати податків, а малий і середній оподатковується», - зауважив свободівець.

«Аналізуючи видаткову частину бюджету, то бачимо, що збільшуються видатки на Міністерство внутрішніх справ: з 16 млрд – до 18, 4 млрд гривень, судових гілок влади. Натомість зменшуються витрати на оборону з 15, 3 млн на 14, 6 млн. Спостерігаємо дивний механізм: замість того, щоб підтримувати військовослужбовців, будувати житло, збільшується фінансування міліції та спецслужб. Те ж саме стосується й охорони здоров’я. Це та галузь, яка якраз потребує найбільшої підтримки збоку держави, але що відбувається насправді? Закриваються лікарні, скорочується персонал, зменшується фінансування з 10 до 9, 8 млрд гривень. Ще одним парадоксом є ситуація з сільським господарством. Влада на весь голос запевняє, що підтримує сільськогосподарський сектор, адже Україна – це аграрна держава, але на ділі на 1 млрд зменшуються видатки на аграрний сектор.

У запропонованому бюджеті закладена ще одна страшна цифра: 18 % дефіциту. Це означає, що 1/5 нашого бюджету – дефіцитна, а цю частину прийдеться відшкодовувати, позичати. Ситуацію загострює ще нещодавній кредит від Росії. Гроші взяті на надзвичайно невигідних умовах, адже у будь-який момент кожного кварталу Росія може зажадати повернення цих коштів, і якщо держава виявиться неготовою їх повертати, то прийдеться розраховуватися своїми активами: газотранспортна система, підприємства хімічної промисловості чи інші стратегічні підприємства, які ще не розпродані.

Окремої уваги заслуговує частина фінансування місцевих бюджетів. Не виконується норма справедливого розподілу коштів по регіонах. Більше того, зараз зареєстрований законопроект про виділення державної субвенції у розмірі 2 млн на ті регіони, де більшість – у руках Партії регіонів. Ми проаналізували бюджет за три роки, і виявили, що 18 % субвенції йде якраз у Донецьку область. Це при тому, що країна досить велика, а Донецька область по кількості населення займає 8, 2 %», - констатував народний обранець.

Руслан Марцінків наголошує, що у фракції ВО «Свобода» є ряд зауважень та пропозицій до запропонованого бюджету, а уразі, якщо вони не будуть враховані свободівці не голосуватимуть за злочинний фінансовий документ. 

«З такими показниками не можна приймати головний фінансовий документ держави. У редакції уряду багаті стануть багатшими, а бідні – ще біднішими. Фракція ВО «Свобода» запропонувала більше 30 пропозицій до бюджету, які б дозволили навіть в таких мінімальних умовах збалансувати кошти. Зокрема депутати від фракції ВО «Свобода» пропонують в бюджеті врахувати допомогу українцям, які потребують лікування закордоном. Дуже багато українців страждають серйозними захворюваннями і потребують лікування в закордонних клініках. Саме тому можна не збільшувати фінансування правоохоронних та судових органів, а закласти в бюджеті субвенцію на допомогу важкохворим. Також ми запропонували законопроект, згідно якого розподіл державної субвенції визначатиметься пропорційно до кількості населення. Окрім того, ми неодноразово наголошували, що місцеві громади мають отримати право зберігати власні кошти в державних банках, а не у Казначействі.  І,  якщо ці пропозиції не будуть враховані, ми не голосуватимемо за регіоналівський бюджет. Адже бюджет Азарова – це не фінансовий документ держави, а злочин перед громадою!», - резюмував народний депутат.  

 

Леся, 14.01.2014 09:14



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини