У Франківську відбувся Міжнародний Конкурс Карпатської кулінарної спадщини

29 листопада на базі технікуму ресторанного сервісу та туризму національного університету харчових технологій в м. Івано-Франківську (вул. Сорохтея 43) відбувся Міжнародний Конкурс Карпатської кулінарної спадщини для навчальних закладів Карпатських країн.

Конкурс проводився в рамках проекту «Карпатська мережа кулінарної спадщини», що виконується ТАІФ у партнерстві з Івано-Франківською облдержадміністрацією, виконкомом Івано-Франківської міської ради, Асоціацією «Еколоджік» (Румунія), Торгово-промисловою палатою повіту Сату-Маре (Румунія), Асоціацією Шамос-Базар (Угорщина) та Кошицькою регіональною філією Словацької торгово-промислової палати та промисловості (Словаччина) за співфінансування Європейського Союзу.

Конкурс мав на меті підвищити роль та значення кулінарних традицій серед молоді, роботодавців та освітян. Головними завданнями конкурсу є показати потенціал традиційної кухні для успішного розвитку готельно-ресторанної та туристичної галузей; виявити та яскраво представити вміння, навички та професійний потенціал майбутніх працівників гастрономічної та туристичної галузей, а також рівень практичного досвіду, прикладної майстерності та професіоналізму викладачів.

Конкурс проводився у трьох номінаціях: «Кулінарне мистецтво», «Менеджмент традиційного ресторану», «Гастрономічний тур», в яких змагалося 14 команд з спеціалізованих  навчальних закладів Івано-Франківської та Закарпатської областей України та Карпатських регіонів Країн ЄС. Команди представляли Івано-Франківський технікум ресторанного сервісу і туризму, Бурштинський комерційно-економічний коледж, Коршівський аграрний ліцей, Ужгородське ВПУ торгівлі та технологій харчування, Північний університет Бая-Маре, економічний коледж Сату-Маре (Румунія), Конфесійну середню школу ім. св. Йосафата у Требишові (Словаччина), коледж гостинності та туризму у Ньіредьгазі (Угорщина).

Змагання з менеджменту та туризму відбувалися паралельно зі змаганнями з кулінарного мистецтва. Конкурс судили судді, що представляють традиційну гастрономію, туризм та ресторанну галузь України та трьох країн ЄС.

Переможцями конкурсу стали:

в номінації «Кулінарне мистецтво» - Івано-Франківський технікум ресторанного сервісу та туризму Національного університету харчових технологій (Україна) у складі: Пістуняк Ірина, Семенюк Марія, Лазорів Надія, Жирун Марія. Вони отримали 73 бали зі 100 можливих.

в номінації «Менеджмент традиційного ресторану» - Sipkay Barna вища школа, середня школа та коледж гостинності і туризму (Угорщина) у складі: Андре Решко, Река Голеч, Лілі Доріна Нич. Ця команда отримала 130 суддівських балів із 160 можливих у цій номінації.

в номінації «Гастрономічний туризм» - Івано-Франківський технікум ресторанного сервісу та туризму Національного університету харчових технологій (Україна) у складі: Духович Христина, Іванків Наталія, Ворох Марта. Команда отримала отримала 169 балів із 185 максимально можливих у номінації «Гастрономічний туризм». Івано-Франківцям лише на 8 балів поступилася команда Бурштинського торговельно-економічного коледжу національного торгово-економічного університету. 

Організатори конкурсу висловлюють вдячність: ПП «БАРТШЕР-ІФ», офіційне представництво німецької компанії «Bartscher» (професійне технологічне обладнання для ресторанів), компанії «23 ресторани» (кав’ярня «Говорить Івано-Франківськ» та кафе «Мануфактура»), готельно-ресторанний комплекс «Фонтуш», Дім Пива «Бочка», Паб «Зінгер», ТзОВ «Фірма «Надія». 

Леся, 03.12.2013 09:24



Вибір редакції

Найпопулярніші новини