Юрій Дерев’янко: “Держказначейство провокує соціальний вибух у країні?”

Вжити всіх необхідних заходів для негайного перерахування коштів Держказначейством до місцевих бюджетів вимагає народний депутат Юрій Дерев’янко.

Юрій Дерев'янко звернувся із депутатськими запитами до прем'єр-міністра України Миколи Азарова та до голови Державної казначейської служби Сергія Харченка, щоби з'ясувати причини несвоєчасного фінансування бюджетів українських міст, зокрема Івано-Франківська та Калуша. І змусити керівника Уряду та голову Державної казначейської служби України виконувати свої прямі обов’язки — забезпечити платежі, від яких залежить функціонування міських бюджетів. 

 «У державі склалася критична ситуація — маємо відсутність належного та своєчасного фінансування, що спричинило блокування нормальної діяльності бюджетних установ та підприємств. Затримують заробітні плати працівникам бюджетної сфери, а також матеріальні допомоги та соціальні виплати»,  - заявив Юрій Дерев'янко.

 На думку народного депутата, це демонструє невиконання Державною казначейською службою України своїх завдань. Унаслідок чого порушуються такі принципи бюджетної системи, як цільове використання державних грошей, самостійність місцевих бюджетів, фінансова публічність та прозорість.

 «Відсутність грошей унеможливлює у повних обсягах та своєчасно виконати роботи з підготовки інфраструктури міст та області до зими, відремонтувати дороги та зробити благоустрій населених пунктів, здійснювати пасажирські перевезення та ремонт транспорту, оплатити та отримати вкрай потрібне медичне устаткування», - йдеться у депутатському запиті Юрія Дерев'янка.

 Обранець зокрема стурбований ситуацією у Івано-Франківську. На рахунках Держказначейства “зависли” понад 20 млн. грн., зокрема 8,5 млн. грн на капітальний ремонт доріг та 200 тис. грн. на поточний, а також 675 тис. грн. - внески у статутні фонди комунальних підприємств. “З кожним днем ситуація погіршується. Крім проблем, пов”язаних із ремонтом вулиць, виникли трудньощі у відносинах із місцевими підприємцями”, - наголошено у депутатському запиті.

 «Виглядає на те, що Держказначейство, затримуючи платежі, дестабілізує ситуацію в країні, створює соціальну напругу, провокує виступи та протести, - припускає Юрій Дерев'янко. -  Можливо, таким чином влада замасковує реальний стан державної скарбниці, приховуючи від громадян загальний дефіцит обігових коштів у країні і, відповідно, свою недолугу економічну політику?»

На Прикарпатті дефіцит бюджету першим відчув Калуш ще три місяці тому. За вересень-жовтень у місті 1116 працівників бюджетної сфери пішли у відпустки без збереження заробітної плати. Сьогодні у неоплачених відпустках перебувають 778 калушан, серед них — освітяни, працівники культури та соціальної сфери. Затримують бюджетні виплати в Івано-Франківську та районах області. “Така ситуація є неприпустимою і потребує негайного вирішення”, - наполягає народний депутат.

Леся, 28.11.2013 16:55



Вибір редакції

Найпопулярніші новини