Старовинний Галич відзначив 1115-річчя з часу першої письмової згадки про міст

З нагоди урочистої події у неділю зранку в Галицьких храмах провели Святу Літургію. Святкування продовжилися на Майдані Різдва, де розгорнули виставки квітів «Найкращі квіти на землі даруєм, Галиче, тобі», творів Малої академії народних ремесел, Галицького районного центру дитячої та юнацької творчості, загальноосвітніх навчальних закладів.

У приміщенні міської ради відбулося погашення святкової марки, випущеної Укрпоштою до урочистостей.

Привітали мешканців та гостей Галича зі 1115-річчям міста, яке колись було столицею Галицько-Волинського князівства, на урочистому віче. Вітання адресували представники місцевої влади, представники делегацій з Німеччини, Польщі, гості з Донеччини, народні депутати, письменники, священнослужителі, громадські діячі.

«Ваше місто має багатовікову історію, - йшлося у вітальній листівці Кабінету Міністрів України, яку зачитував заступник міністра культури України Віктор Балюрко. – Тут утверджували українську державність славні лицарі Ярослава Осмомисла, князя Романа, короля Данила, завдяки яким Галицько-Волинське князівство стало рівноправною європейською державою. На вас, сучасних мешканців древнього міста, лежить величезна відповідальність – зберегти його. Важливо не лише шанувати історію, традиції, багатство історичних пам’яток, але й дбати про гідне майбутнє Галича, відроджуючи його економічний, культурний та туристичний потенціал».

Усвідомлюючи це, як наголосив у своєму привітальному слові голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк, на проведеній у Галичі науково-практичній конференції вирішили створити організаційний комітет «з відтворення історичної справедливості міста». «Цей організаційний комітет повинен напрацювати великий план реконструкції Галицької землі, - підкреслив Михайло Вишиванюк. – Такий план – робота не одного дня. Дай Боже, щоб ми з ним впоралися до 1125-річчя міста. На початку грудня проведемо перші громадські слухання, щоб врахувати всі побажання,  знання, моменти, щоб ми Галич відтворили в усій красі».

В очікуванні добрих перетворень древнє місто надихає людей творчої праці. У розмові з журналістами відома письменниця Марія Матіос, яка теж завітала на свято, зізналася – наступну книгу писатиме лише в Галичі.

«Тут такі поклади історії, як сьогодні сказав Владика, з яких треба здмухувати пилюку і докопуватися правди, - сказала письменниця. – Бо історії ніколи не буває забагато, так само, як правди».

У день святкувань історичне минуле славного прикарпатського міста оспівували й учасники VIII обласної Галицької хорової академії. Урочистості тривали до пізнього вечора і закінчилися святковим феєрверком

Леся, 30.09.2013 17:37



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини