Правоохоронці застерігають: активізувалися шахраї у галузі працевлаштування

Останнім часом до правоохоронних органів почали частіше надходити скарги та нарікання на шахраїв, які обрали собі злочинний шлях у сфері працевлаштування.

На жаль, від цього не захищений ніхто, тому аби розібратися у елементарних порадах щодо перешкоджання та уникнення обману під час пошуку роботи, а також про те, як уберегтися від шахрайства під час працевлаштування та надання послуг посередниками у цій сфері міліція проводить інформаційну компанію серед населення по підвищенню рівня правосвідомості.

Однією з найбільш поширених шахрайських схем — ненав’язливе вимагання грошей під час прийому на роботу. Зазвичай, нечисті на руку компанії пропонують кандидату на місце пройти платне навчання, без котрого він нібито не зможе розібратися в тонкощах своєї нової посади. А витративши час і гроші на здобуття зазвичай не дуже потрібних знань, претендент залишається ні з чим — в зв’язку із тим, що ситуація змінилась, йому пропонують прийти «пізніше», наприклад, через пару місяців.

Шахраї можуть не лише намагатись видурювати гроші, а й використовувати претендентів як безкоштовну робочу силу. Наприклад, перекладачеві можуть запропонувати для оцінки його здібностей перекласти з десяток сторінок, акопірайтеру — написати кілька рекламних матеріалів. В таких випадках слід бути обережним і поцікавитись, чому обсяги роботи настільки великі. Або ж кандидата можуть взяти на роботу з низьким рівнем оплати на час випробувального строку і розпрощатися з ним після його закінчення, мотивуючи тим, що він його не витримав. Аби уникнути таких випадків, бажано заздалегідь детально обговорювати з роботодавцем всі умови взяття на роботу.

Щоб підстрахувати себе та не втрапити в халепу керівництво обласного УМВС надає громадянам поради, зокрема, при влаштуванні на роботу.

- В першу чергу, потрібно впевнитися в особі роботодавця, його існування взагалі, а також функціонування на ринку того чи іншого підприємства, до якого Ви звертаєтеся.

- Вимагати у роботодавців документи, які засвідчують реальне існування підприємства та необхідної вакансії.

- Звернути увагу на заробітну плату, яка вказана у вакансії. Вона не повинна перевищувати середню по галузі, а якщо вказана сума неправдоподібно висока — це вже повинно наштовхнути на думку, що «працюють» шахраї.

- Коли вам телефонують із запрошенням на співбесіду, шахраї воліють якомога менше говорити по телефону, а детальну інформацію обіцяють повідомити на співбесіді, на яку запрошують усіх і кожного, без попереднього прохання вислати резюме.

- Сама ж співбесіда з майбутнім роботодавцем проходить в масовому порядку, люди йдуть потоком або проводиться загальна лекція з усіма шукачами.

- Не сплачуйте кошти роботодавцю за обіцяне «майбутнє» місце роботи, або спецодяг, навчання, товари для подальшого продажу, проїзний, відкриття зарплатного рахунку в банку та ін. Відкритий роботодавець усі витрати бере на себе.

- Вкладайте трудові договори чи інші письмові підтвердження, які засвідчують Ваше виконання трудових обов’язків. У випадку, якщо трудовий договір формально укладений не був, питання про встановлення трудових відносин можливо вирішити виключно у судовому порядку, на підставі ЦПК України.

- Обережно відноситися до посередницьких послуг на ринку працевлаштування. Саме посередницька діяльність у знаходженні роботи все частіше обертається для свідомих громадян звичайним шахрайством. Особи, які називають та видають себе за посередників у пошуку роботи, беруть гроші із довірливих громадян, обіцяють працевлаштування, а потім зникають. І довести вину останніх дуже тяжко. Адже ніякого юридичного чи законодавчого підтвердження даним злодіянням немає.

 

Леся, 26.09.2013 13:17



Вибір редакції

Найпопулярніші новини