Франківськ звільнять від страховиська

Колись ця двоповерхова пам'ятка прикрашала середмістя, гармонійно вписуючись в його сецесійний архітектурний ансамбль. Сьогодні ж депутати Івано-Франківської міської ради називають будинок на Вірменській, 1 не інакше як страхіттям, чиряком чи ганьбою міста. Будинок і справді доведений до руїни - не в останню чергу завдяки "турботі" влади - і вже не підлягає реставрації. Все, на що спромоглася за всі роки міська адміністрація, - обгородити пам'ятку дерев'яним парканом, аби бува кому не впав на голову балкон чи кусень старої ліпнини. Загороджена ділянка давно перетворилася на стихійне сміттєзвалище - в самісінькому центрі старого міста, за крок від ратуші. Наче в насмішку хтось почепив на стіні приреченої пам'ятки похоронний вінок.

Хто ж і що побудує на місці пам'ятки? Чи не виросте в історичному середмісті черговий бетоно-пластиковий покруч?

Франківські забудівники, які традиційно в місцевій раді складають численну групу впливу, давно накинули оком на земельну ділянку під руїною. Однак знести будинок заважало законодавство і тривала судова тяганина.

Наразі міська влада готова передати будівлю приватному підприємству «Скол», яке обіцяє позбутися "потвори" до 350-річчя від дня народження обласного центру та збудувати на тому місці новий будинок.

Доведений до руїни

Нещодавно виконком Івано-Франківської міської ради затвердив заходи з підготовки до святкування 350-ої річниці від заснування міста, яку відзначатимуть у травні 2012 року. Як з'ясувалося, саме до ювілею треба позбутися й архітектурної пам'ятки, яка псує краєвид міського центру. За висновками фахівців, іншої ради, окрім знесення, для будівлі на Вірменській, 1 вже нема. Другий поверх будинку розчавлює перший, стіни й балкони вже давно підперті балками. Наміри знести руїну влада плекає вже років з п'ятнадцять. «Це питання з бородою і тягнеться від 1997 року», - каже начальник житлово-комунального управління Василь Білик.

2 березня управління житлово-комунального господарства винесло на виконком Івано-Франківської міської ради питання "Про надання дозволу на списання з балансу ЖЕО-9 житлового будинку №1 на вул. Вірменській". За проектом рішення передбачалося списати двоповерховий будинок загальною площею 466 кв. м (житловою площею 142 кв. м) з балансу ЖЕО. Другим пунктом у проекті рішення прописано: інвестору ПП «Скол» за власні кошти виконати роботи з розбирання будинку, а придатні для повторного використання матеріали, вироби конструкції передати ЖЕО-9. Однак інвестиційна угода, яка передувала рішенню виконкому, передбачає не знесення будинку, а його реконструкцію.

Тому до наступної сесії Івано-Франківської міської ради комунальники мають підготувати проект рішення, за яким вдасться позбутися "чиряка" у центрі міста, не порушуючи законодавства. Інвестор запевняє, що на місці зруйнованої пам'ятки архітектури зведе ідентичний будиночок. Однак поки що ніхто не гарантує, що на місці одного чиряка не виросте інший - на кшталт сучасних багатоповерхівок з бетону й пластику, які вже безнадійно понівечили архітектурний ландшафт івано-франківського середмістя.

Пізно схаменулися

Вперше чиновники заговорили про відновлення будинку №1 по вул. Вірменькій у 1995 році. Тоді його було включено у титульний список капітального ремонту на 1996 рік. Однак до ремонту пам'ятки архітектури справа не дійшла. Адже вже через три місяці виконком Івано-Франківської міської ради визнав будинок аварійним, що на початку 1998 року підтвердила комісія облдержадміністрації для обстеження пам'яток архітектури.

Попри висновки комісії, ні міська, ні обласна влада не могли знести пам'ятку архітектури без дозволу Кабміну. Та після звернення облдержадміністрації 21 січня 2004 року тодішній прем'єр-міністр Віктор Янукович підписав розпорядження про надання дозволу на знесення пам'ятки архітектури на Вірменській. Після цього виконком зобов'язав управління житлово-комунального господарства знести аварійний будинок до 1 травня 2004 року. Але судова тяганина, яка розпочалася навколо будинку, цьому перешкодила.

Справжній скандал навколо руїни на Вірменській вибухнув у 2005 році. Тоді конкурс на відновлення будинку виграла фірма „Галицька марка", співзасновником якої був старший син президента України Віктора Ющенка - Андрій. Будинок був переведений у нежитловий фонд, а його мешканців добровільно-примусово почали виселяти зі своїх помешкань. У місті ходили чутки, що на місці двоповерхової пам'ятки, між синагогою та православною церквою син Ющенка планує звести багатоповерхове казино. Однак чутки розвіялися разом із новими судовими позовами. Як згадує юрист міськвиконкому Віктор Буджак, приватне підприємство "Скол" оскаржило результати інвестиційного конкурсу у суді. Невдовзі був проведений новий конкурс, в якому перемогу на відновлення будинку здобуло ПП "Скол".

Удвічі вищий?

Після інвестиційного конкурсу між виконавчим комітетом та переможцем був укладений договір «Про відновлення (реконструкцію) будинку №1 по вул. Віменська». Саме в цьому, стверджує начальник управління ЖКГ Василь Білик, і полягає законодавча колізія. "Адже договір укладений на реконструкцію, а на міськвиконком винесли питання про знесення будинку. За законодавством, ми не можемо комунальне майно передавати на баланс приватному підприємству". Однак Буджак пояснює, що цю колізію можна врегулювати, якщо виключити з проекту рішення пункт, який зобов'язує "Скол" зносити будинок. "В першу чергу, проводився конкурс на відновлення цього будинку. А не на знесення, не на продаж, на аукціон... Ми просто списуємо з балансу, а відновлення - це вже висновки, експертизи, проект і так далі, чим має займатися фірма".

Отож, за інвестиційним договором, підприємство вносить на рахунок міськвиконкому 50 тис. грн. і зобов'язується обладнати сквер на перехресті вулиць Вірменська - Страчених і площі Ринок. Після підписання інвестиційного договору рішенням сесії від 20 квітня 2010 року підприємство отримало в оренду земельну ділянку, на якій розташований будинок. Після того у серпні минулого року на 56 сесію винесли питання про зняття будинку з балансу ЖЕО. Однак для прийняття позитивного рішення не вистачило одного голосу. Депутати попередньої каденції насторожено поставилися до планів свого ж колеги-депутата й заодно директора "Сколу" Володимира Колковського, який зізнався, що замість відновлення двоповерхівки планує звести триповерховий будинок з мансардою.

На нещодавньому засіданні виконкому інвестор не представив проектної документації. Хоча вже обіцяє, що на місці руїни буде ідентичний двоповерховий будинок. Проектні пропозиції "Скол" представить на наступній сесії міськради, яка й повинна дати "зелене світло" забудівнику. Майже не виникає сумнівів, що рішення про зняття будинку з балансу ЖЕО буде позитивним. Адже директор "Сколу" Володимир Колковський не просто депутат, а представник "Свободи", голосів якої достатньо для прийняття будь-якого рішення.

Та й чи буде хтось прискіпуватися до проектної документації, якщо роботи, за інвестиційною угодою, мали розпочатися ще минулого року, а "страховиська" треба позбутися до 350-ої річниці з дня народження Івано-Франківська?

Узаконення незаконного

Ця споруда повинна була стати копією своєї попередниці, адже тут планувалася «ревалоризація» (з французької означає підвищення якості містобудівного середовища реставрацією існуючих споруд і відбудовою зруйнованих у автентичному вигляді).

Проте, нова будова замість трьох поверхів, згідно містобудівних обмежень, налічує вже чотири. І на пам’ятку архітектури, яка стояла тут раніше, зовсім не схожа.

Більше того, тепер надзвичайно красива «голуба» церква, раніше закрита від ока мешканців та гостей міста з усіх сторін "горе-забудівниками", що прямо попереду неї "ввалили" бридку споруду поза сенсами і стилями Ратушної площі, тепер забудовуєтьс ще однією сумнівною спорудою.

Цікаво, що ставлення читачів Фіртки, які прочитали даний Акт є однорзначно негативним, як і очевидно всієї громади Івано-Франківська. Лише декілька коментарів до інформації про "законність":

Ставлення до влади на місцях та різного роду контролюючих органів, що покликані слідкувати за законністю або хоча б дотриманням елементарного здорового глузду та дбати про інтереси громади, а не окремих її "забудівників", очевидно негативне.

Джерело "Фіртки" в Архітектурно-будівельній інспекції Івано-Франківської області надало нашій редакції цікаві документи щодо "узаконення незаконного".

Отже, хронологія "узаконення" наступна:

Після "шуму" в ЗМІ 12 червня Архбудконтроль складає Припис про усуненя порушення будівельних норм, держстандартів і правил, а 25 червня перший заступник начальника інспекції архбудконтролю М. Дорошенко, визнаючи порушення, накладає своїми Постановами штрафи на ПП "Колбуд" та його керівника І. Пукіша - 51 тисячу та 820 гривень відповідно (за інформацією "Фіртки" ці Приписи проігноровані та вчасно не оплачені і по сьогоднішній день)

Розвиток круговороту "актів-приписів" наразі на стадії написання заяви про звільнення "за власним бажанням" першого заступника начальника інспекції архбудконтролю М. Дорошенка, який спочатку грізно всіх штрафував, а вже за кілька днів сам себе заперечив та визнав, що нібито на Вірменській, 1 все "законно" (Акт від 8 липня - вище).

А ще наше джерело в Архбудконтролі стверджує, що проектував це ... (чудо архітектури) на Вірменській, 1, син першого заступника начальника інспекції архбудконтролю М. Дорошенка... Але це, очевидно, відношення до справи не має.... То просто так співпало...

 


Леся, 25.07.2013 14:48



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини