О. Каліфіцький: «Чужих дітей не буває»


Ознакою благополуччя і соціально-економічного добробуту країни є турбота про майбутнє підростаючого покоління. Сьогодні в нашій державі здійснюються складні й масштабні економічні перетворення, йде процес перебудови держави. А тому дуже важливо, щоб проблеми дітей не відходили на другий план. Адже сьогоднішні діти – майбутнє нашої країни.

За ініціативи Глави держави, Генеральним прокурором України проведено реформування діяльності органів прокуратури щодо захисту прав і свобод дітей. Задля цього у всіх прокуратурах обласного рівня створено самостійні  відповідні підрозділи та визначено спеціалізованих прокурорів, які опікуються винятково питаннями дітей. Відповідальність за стан роботи на цьому напрямі на усіх рівнях покладено особисто на керівників прокуратур.
Позиція прокурора Івано-Франківської області Олександра Каліфіцького в питанні  прокурорського нагляду за дотриманням прав дітей принципова та чітка.
На розширеній колегії за участі представників влади, контролюючих органів очільник прикарпатської прокуратури наголосив: « Чужих дітей не буває! Проблеми дітей сьогодні  – це проблеми кожного з нас завтра. Тут треба відкинути формалізм. Вирішувати дитячі питання необхідно глибоко, вникаючи в суть проблеми, вболіваючи серцем, адже від цього  залежить як  майбутнє конкретного маленького громадянина, так і держави в цілому».
Перед  своїми підлеглими О. Каліфіцький чітко поставив завдання – жоден факт порушення прав дітей не повинен залишитись поза увагою прокурорів. Такі серйозний підхід керівника дає свої результати. Завдяки реагуванню прокурорів лише у поточному році вже реально поновлено права майже 400 неповнолітніх.
Попри всі здобутки, певні проблемні питання ще існують. Захист прав дитини – охоплює низку різних аспектів. Це питання якісної освіти, повноцінного сімейного виховання, належного фізичного і духовного розвитку, забезпечення житлом, оздоровлення  та профілактики злочинності. Тому органами прокуратури  Івано-Франківської області систематично проводяться перевірки у всіх цих сферах.
На жаль, досвід прокурорської роботи підтверджує, що не завжди дорослі, які повинні виховувати дітей, забезпечувати їм належні умови для життя та розвитку, роблять це сумлінно. Тому за щонайменшим сигналом про порушення прав дітей прокуратура реагує миттєво.
До прикладу, в Надвірнянському районі, лише після втручання прокуратури, жінку вдалось змусити лікувати свою  важкохвору семимісячну  донечку. Горе - мати не бачила проблем зі здоров’ям  та не давала медикам виконувати свою справу. Без своєчасного прокурорського реагування байдужість матері  могла закінчитись для дитини фатально.


Здоров’я дитини – здорове харчування
Результати цьогорічних прокурорських перевірок, засвідчують непоодинокі випадки  порушення прав дітей на якісне, повноцінне та збалансоване харчуванням,  безпечне для їхнього життя . В окремих  освітніх закладах про такі продукти як м'ясо чи риба давно забули. Натомість в буфетах жваво продаються чіпси, сухарики, газовані води, що містять барвники, консерванти. Поруч з цим, трапляються і ще більш кричущі випадки.
Так, прокуратура вивила, що з легкої руки посадовців, дошкільнят Тлумача годували печінкою, придатною лише для переробки на м’ясозаводах. В іншому райцентрі Прикарпаття  – Коломиї школярів під виглядом вершкового масла частували спредом, продуктом, що 68 % складається з рослинних жирів, та взагалі забороненим для дитячого харчування. 
Лише завдяки принциповій позиції прокуратури ці порушення вдалось  припинити. Щодо несумлінного коломийського  постачальника  розпочато кримінальне провадження. 


Гроші з бюджету – на вітер
Попри часті нарікання чиновників на брак належного фінансування харчування,  прокуратурою виявлено факти нечесних закупівель – посадові особи Галицького районного відділу освіти  м'ясо для школярів купували за завищеними цінами. За цим фактом також розпочато кримінальне провадження.


Своя хата - своя правда
Пильної уваги прокурорів потребує захист житлових та майнових прав дітей, передусім найбільше соціально незахищених – дітей - сиріт та позбавлених батьківського піклування.
Через безвідповідальність посадовців органів місцевої влади та органів місцевого самоврядування права дітей на житло та майно утискаються.
Ось лише один  такий приклад.  На Калущині батько залишив власних дітей без житла. Як з'ясувалося під час перевірки, після розлучення чоловік, потай від дружини, отримав у сільраді дозвіл на право приватизації будинку, у якому проживали його 9-річний син та 5-річна донька. Виконавчий комітет сільради незаконно надав йому дозвіл на приватизацію, проігнорувавши той факт, що там проживають неповнолітні діти. Щоб захистити та відновити права неповнолітніх  прокуратура звернулася до суду.
Якщо до таких махінацій вдаються найрідніші люди, то на кого можуть покладатись сироти?  Хто може допомогти їм відстояти своє житло і майно, втрачене внаслідок недбальства чиновників органів опіки та піклування?
Прокурор області О.Каліфіцький неодноразово наголошував, що бездіяльність прокурорів у таких випадках неприпустима. Завдяки такій активній позиції прокуратури з початку 2013  року десятьом сиротам повернуто житло, на суму понад 700 тисяч грн.


Інвалідам-належне лікування
Особливе занепокоєння викликає стан надання медичної допомоги дітям-інвалідам, яких в області налічується біля 6 тисяч.
Дітям, хворим на дитячий церебральний параліч для лікування згідно потреби необхідно 1 млн. грн., проте прокуратура виявила, що у минулому році з місцевого бюджету профінансовано лише 267 тис. грн..
Прокурорські перевірки засвідчили, що органи влади не забезпечують безоплатне надання медичної допомоги дітям до 3-х років, дітям-інвалідам та тим, які постраждали від аварії на ЧАЕС. У місті Івано-Франківську на лікування 144 дітей  цієї категорії з місцевого бюджету не виділено жодної копійки.
Прокурори звернули також увагу на забезпечення медпрепаратами дитячих будинків-інтернатів, де виховуються хворі діти.
В день на медикаменти для лікування одного хворого виділяється в середньому лише 4 гривні 45 копійок, що явно недостатньо для їх реабілітації. В одному з таких закладів у спальних кімнатах, де повинно перебувати максимум четверо осіб, розташовували по 5- 6 хворих дітей. При тому, що 3 поверх приміщення інтернату був вільний. Тільки після прокурорської перевірки директор будинку дитини розселив вихованців.
Після прокурорського втручання вказані порушення були  усунуті, а винні особи притягнуті до відповідальності.


Юним правопорушникам- шанс на виправлення
На Прикарпатті активно впроваджують новели  Кримінального процесуального кодексу щодо гуманізації відповідальності дітей, які вступили в конфлікт з законом.  З початку року лише один неповнолітній під час проведення досудового розслідування утримувався під вартою. Для решти правопорушників обирались більше м’які  види запобіжних заходів - насамперед передання неповнолітніх під нагляд батьків.
Загалом же укладено 8 угод про примирення і 2 про визнання винуватості.
Тут варто зазначити важливість ролі прокурора як  процесуального  керівника в провадженні щодо неповнолітніх. Він повинен орієнтувати суд в першу чергу на перевиховання, підтримку та повернення дитини  до повноцінного життя у суспільстві.
Щоб діти завжди відчували захищеність, яку їм гарантує законодавство, прокурори Івано-Франківщини докладають  максимум зусиль. Також вони не дають спуску чиновникам усіх рівнів, на яких покладено обов’язок дбати про інтереси неповнолітніх. Використовуючи всі свої повноваження, органи прокуратури області без зволікань реагують на виявлені порушення прав дітей. О.Каліфіцький запевнив, що завдання Генерального прокурора України  щодо особливої уваги до захисту прав та інтересів неповнолітніх буде втілено в життя на Прикарпатті.

Наталя Кріль

 

 

Леся, 23.07.2013 13:13



Вибір редакції

Найпопулярніші новини