Василь Брус: Середня урожайність ранніх зернових в області - 38 ц. з га

Заступник голови облдержадміністрації Василь Брус взяв участь у селекторній нараді з питань проведення жнив та цінової ситуації на зерновому ринку Міністерства аграрної політики та продовольства України. За його словами, станом на 8 липня ранні зернові в області зібрано на площі 1 тис. га; намолочено 3,8 тис. тонн зерна при середній урожайності 38 ц/га.

Розпорядженням№457 голови облдержадміністрації Михайла Вишиванюка від 4 липня "Про формування ресурсів продовольчого зерна урожаю 2013 року для регіональних потреб" райдержадміністраціям, комітетам міських рад міст обласного значення доведено завдання - до 1 вересня забезпечитиформування незнижуваних запасів продовольчого зерна врожаю в обсягах тримісячної регіональної потреби. В області утворено штаб з питань проведення жнив та закріплено за районами відповідальних працівників профільних служб.

Також учасниками обласної селекторної наради з питань проведення жнив та цінової ситуації на зерновому ринку були керівники підвідомчих підприємств та організацій системи агропромислового комплексу області, заступники голів та начальники управлінь агропромислового розвитку райдержадміністрацій.

Довідково

У поточному році в усіх категоріях господарств області до збирання підлягає 162,3 тис. га зернових та зернобобових культур (включаючи кукурудзу на зерно), що на 5,3 тис. га більше як у минулому році (157 тис. га).

Ранніх ярих зернових та зернобобових треба зібрати з 99,9 тис. га.Крім того, ріпаку (озимого і ярого) - 26,1 тис. га, що на 4,8 тис. га більше минулорічного (21,3 тис. га).

Враховуючи фактичний стан посівів, прогнозоване валове виробництво зерна у цьому році очікується не менше 615 тис. тонн (на рівні минулого року). З кожного гектара передбачається зібрати по 38 ц зерна (у 2012 році - 40,7 ц/га).

У цьогорічних жнивах задіяно 941 зернозбиральний комбайн, (в с/г підприємствах - 384), 200 жниварок, 500 зерноочисних машин, майже 1,5 тисячі вантажних автомобілів.

У цьому році для приймання та зберігання зерна працює 5 сертифікованих хлібоприймальних підприємств загальною місткістю 131,1 тис. тонн, а також розпочато будівництво ще двох елеваторів ємкістю відповідно 35 та 200 тис. тонн. Введення в експлуатацію їх окремих черг планується уже під час цьогорічних жнив.

В господарствах області знаходиться 242 зерносховища загальною місткістю 181,8 тис. тонн та 245 тис. м2 зернотоків і прискладських майданчиків з твердим покриттям.

Приведено в готовність 58 зерносушильних комплексів, завершено ремонт зерноочисних машин.

 

Леся, 10.07.2013 09:52



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини