Події у Врадіївці показали, що у правоохоронних органах служать справжні «відморозки»

Події, які трапились у Врадіївці вніч з 26 на 27 червня, мабуть, не залишили в Україні нікого байдужим. Нагадаємо, двоє місцевих міліціонерів – один із яких племінник прокурора Заводського району Миколаєва, а другий – похресник начальника міліції Миколаївської області (уже відсторонений від роботи) – Дмитро Поліщук і Євген Дрижак, разом із таксистом Сергієм Рябіненко, жорстоко побили і зґвалтували Ірину Крашкову.

Ці троє чоловіків силою затягли Ірину Крашкову в машину і вивезли в лісосмугу. Дорогою її жорстоко били, а уже в лісосмузі – зґвалтували. Потерпіла каже, що у її кривдників були «страшні очі», тому вона вважає, що вони могли бути в стані наркотичного сп’яніння.

Окрім того, Крашкова говорить про те, що її хотіли вбити. Каже, що після того, як її покинули в лісосмузі, вона почала відповзати в сторону траси. Каже, що через деякий час на місце її тортур під’їхали двоє чоловіків, вони розшукували Ірину.

Жінка зуміла самостійно добратися до найближчого млина. Люди там надали їй першу медичну допомогу, та викликали швидку. У Ірини череп проламаний у кульком місцях, є різані рани обличчя і голови, а також багато гематом. Медики кажуть, що її стан важкий, і відмовляються робити будь-які прогнози стосовно її життя.

Ірина зуміла розповісти міліції, хто її кривдники. Вона їх знала і чітко назвала прізвища всіх трьох фігурантів злочину. Проте Дрижака намагалися «відмазати» від відповідальності. Говорилось про те, що в нього є алібі – він начебто в ту ніч чергував у відділку і не відлучався із нього, принаймні такі дані відео з камер спостереження, які знаходяться у відділку.

Насправді, каже он із вардіївських міліціонерів, Дрижак міг вийти із відділку із чорного ходу. До речі, адвокат Ірини Крашкової каже про те, що є відео із камери спостереження з одного магазину, на якому чітко видно трьох чоловіків, які затягували Ірину в авто. Це відео намагалися вилучити у директора магазину, проте він відмовився надавати його правоохоронцям, оскільки не був впевнений у тому, що його не знищать.

За словами народного депутата Геннадія Москаля, ще з самого початку «перевертні в погонах» фальсифікували матеріали справи. В них не згадували Дрижака і факт зґвалтування, у лікарні, де знаходилась потерпіла, намагалися фальсифікувати данні її аналізів. Недостовірну інформацію передали і у Київ, про це заявив навіть міністр МВС Віталій Захарченко.

До речі, колишні працівники міліції кваліфікують дії Захарченка, як непрофесійні. За словами колишнього міністра МВС Юрія Луценко, треба було звільнити, а не відсторонити від роботи, все керівництво вардіївської міліції. Більше того, Луценко вважає, що сьогодні міліція непрофесійна. Туди набирають або малокваліфікованих людей, або агресивних. Основний критерій – бути відданим діючій владі і виконувати будь-яку вказівку. Вирішити проблему можна лише звільнивши всіх працівників правоохоронних органів, а на їх місце набрати нових, які пройшли «випробування» детектором брехні, вважає Луценко.

Насправді, кажуть соціологи, сьогодні рівень довіри до міліції надзвичайно низький, заледве дотягує до одного відсотка. Українці бояться, що події Врадіївки можуть трапитися в будь-який момент, у будь-якому місті. Саме тому ростуть протестні настрої, які не відомо у що можуть вилитися.

Тим часом ситуацією у Врадіївці занепокоєний і Президент України Віктор Янукович. Глава держави взяв під особистий контроль розслідування Генеральною прокуратурою справи у зґвалтуванні 29-річної Ірини Крашкової. Також  Президентом було доручено Генеральному прокурору Віктору Пшонці провести нараду з керівництвом СБУ та МВС задля забезпечення об`єктивного розслідування у даній справі.

Віктор Янукович наголосив на потребі вивчення всіх фактів участі співробітників правоохоронних структур у протиправних діях для надання належної оцінки, а також визначення подальшого реагування та розробки запобіжних заходів на майбутнє.

Керівники СБУ та МВС, за дорученням Президента, повинні найближчим часом провести колегії щодо виявлення фактів і запобігання правопорушенням. Результатом проведених колегій повинно стати розроблення чіткого плану щодо приведення дій персонального складу правоохоронних структур до вимог чинного законодавства.

Насправді експерти сумніваються в тому, що проведення колегій щось кардинально змінить. Просто останнім часом стало забагато злочинів, які скоюють саме представники правоохоронних органів – тортури, смертельні ДТП, зґвалтування, жорстокі побиття. Наша міліція, на жаль, нас не береже.

 

 

 

Леся, 03.07.2013 13:19



Вибір редакції

Найпопулярніші новини