Івано-франківська рада підприємців протестує проти чергових порядкувань міського керівництва

Мова йде про нові правила користування окремими конструктивними елементами благоустрою, які кілька тижнів тому своїм рішенням затвердили депутати міськради. Документом впровадили нову процедуру отримання в користування комунальної землі. А саме: замість оренди ділянки владоможці ввели поняття «конструктивного елемента». Простіше кажучи, частини бруківки чи газону. Такі новаторства органів місцевого самоврядування, на думку комерсантів, суперечать законодавству.

«Поняття конструктивних елементів взагалі відсутнє в українському законодавстві, – запевняє юрист Дмитро Мельникович. – Це якась новела наших місцевих органів влади. Вона не відповідає закону «Про благоустрій», а отже і діючому законодавству».

Крім юридичних суперечностей, новоприйняте положення у кілька разів підняло для підприємців ціни на земельну оренду.

«Звідки вони взяли цю ціну на оренду? – обурюється підприємець Іван Онуцький. – Згідно з законодавством, ту формулу, яку вони використали для розрахунку, не можна застосовувати до оренди землі, а тільки для приміщень. Не можна ж за місце на траві платити так само, як за накрите приміщення з Держфонду майна!».

Після тривалих перемовин рада прийняла рішення звернутися у прокуратуру, аби контролюючий орган перевірив рішення міськради на відповідність законодавству, і в разі виявлених порушень опротестував.

Ще одне дискусійне питання на порядку денному – намір місцевої влади ввести архетип для всіх тимчасових торговельних закладів, тобто єдиного архітектурного зразка, якому повинні відповідати усі тимчасові споруди у місті. Такий «підгін» під одну марку може стати вбивчим для «кіоскного» бізнесу, прогнозують представники бізнесу.

«Інвестиції в ці архетипи треба робити величезні, – каже голова ради підприємців Петро Строїч. – Один такий об’єкт за моїми підрахунками буде коштувати 50 тисяч гривень. А якщо підприємець має в центральній частині десь п’ять об’єктів, то за півтора року він має вкласти 250 тисяч гривень. При тому, що заробляє дві-три тисячі».

На думку підприємців, влада має запропонувати кілька варіантів архетипів для тимчасових споруд, причому різної вартості, аби кожен підприємець міг вибрати підходящий. А також дати можливість самим підприємцям взяти участь у їх розробці. 

Нагадаємо, що рішення про порядок розміщення тимчасових споруд міськрада розглядатиме на другому пленарному засіданні 36-ї сесії.

Оксана ГЛУШКЕВИЧ, ЗК

Леся, 25.06.2013 16:40



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини