Олександр Сич: «Замість того, щоб із разу в раз шукати відмовки, уряд Азарова вже давно мав би піти у відставку»

«Кабінет міністрів України на чолі з Азаровим вкотре засвідчує власну бездіяльність, некомпетентність й абсолютне нерозуміння сутності проблематики у вирішенні питань захисту прав та соціальних гарантій громадян», – відзначив народний депутат України, перший заступник Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Олександр Сич, характеризуючи результати розгляду власного ж запиту до чинного Прем’єр-міністра України.

У ньому свободівець, зокрема, акцентував увагу на необхідності внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України у сфері освіти з метою посилення соціальних гарантій для тренерів-викладачів спортивних шкіл та педагогів-організаторів позашкільних навчальних закладів.

Справа в тому, що тренери-викладачі спортивних шкіл, які в структурі освіти відносяться до позашкільних навчальних закладів, всупереч вагомим спортивним досягненням власних вихованців на внутрішній та міжнародній арені, зазнають значної нерівності при здійсненні оплати праці порівняно зі своїми колегами-педагогами. Обумовлено ж це лише тим, що у переліку посад педагогічних працівників посада «тренер-викладач» спортивної школи просто відсутня. З огляду на вказане, тренери-викладачі дитячо-юнацьких спортивних шкіл щомісяця недоотримують передбаченої для педагогів чинним законодавством 20-ти відсоткової надбавки та цілої низки інших заохочень, встановлених для педагогічних працівників, які спрямовані на підвищення престижу їхньої праці.

«Врегулювання даного питання належить до виключної компетенції Кабінету міністрів України. Саме цей виконавчий орган затверджує перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників. Парадоксально, однак, замість того, щоб внести необхідні доповнення до власної ж постанови й у такий спосіб виправити існуючу несправедливість, Азаров повважав за необхідне обмежитися лише фактом існування відповідного нормативно-правового акту», – відзначає Олександр Сич.

У відзначеному Переліку не передбачено й посади  «педагог-організатор» для позашкільних навчальних закладів, що позбавляє можливості працівників цієї категорії отримувати пенсію за вислугою років. Хоча, для працівників за аналогічною посадою у закладах загальної середньої освіти така можливість передбачена.

«Уряд Азарова вже не вперше обмежується формальними відписками у питаннях, що стосуються, зокрема, захисту прав та соціальних гарантій громадян. Маючи всі можливості й законні підстави для врегулювання відзначених прикладів соціальної безвідповідальності держави, їх вирішення унеможливлюється через некомпетентність урядових функціонерів та фактичну неспроможність чинного режиму припинити обслуговувати власні корпоративні інтереси на користь інтересів громадян. Уряд, який не здатен забезпечити передбачені законами соціальні гарантії громадян, не має шукати відмовок – він просто зобов’язаний піти у відставку!», – резюмував Олександр Сич.

Леся, 19.06.2013 10:26



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини