В Команді міського голови Коломиї вчергове викрили хабарників

Минулого тижня, за інформацією прес-служби прокуратури Івано-Франківської області, правоохоронці викрили чергових хабарників у Коломийській міській раді.

Посадовець, а саме перший заступник міського голови Коломиї Тарас Яворський, домовившись з головним архітектором міста Юрієм Процюком, за погодження дозвільних документів на розміщення торгівельних точок у Коломиї вимагав у підприємця 40 тисяч гривень.

Оскільки бізнесмен планував розмістити чотири точки, за кожну з них йому необхідно було сплатити по 10 тисяч гривень.

Щоб не попастись на гарячому, чиновник вимагав перерахувати кошти на спеціальний рахунок та показати квитанцію про оплату. Тільки після цього, обіцяв вирішити усі питання суб’єкта господарювання.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 4 ст. 368 КК України.

Санкція статті за даний злочин передбачає від 5 до 10 років позбавлення волі та 3 роки позбавлення права займати певні посади, а також конфіскацію майна.

На даний час за доручення прокуратури області УСБУ розшукує інших підприємців, які могли постраждати від неправомірних дій посадовців. Все вищенаведене – це офіційна інформація надана громадськості прокуратурою Івано-Франківської області.

Питання набуло розголосу, тож і депутати Коломийської міської ради вирішили позачергово зібратись, щоб обговорити ситуацію. Зініціювали сесію представники опозиційних партій у Коломийській міській раді, зокрема голови фракцій «За зміни у Коломиї» Любомир Глушков, «Батьківщина» Сергій Федчук, «Удар» Володимир Довганюк та «Свобода» Віктор Кавацюк.

Депутатське звернення до Прокурора Івано-Франківської області Олександра Каліфіцького та начальника Служби Безпеки України в Івано-Франківській області Андрія Кміти зачитав голова фракції "За зміни у Коломиї" Любомир Глушков.

Як зазначається у зверненні, мало місце проведення обшуку в кабінеті першого заступника міського голови Тараса Яворського в приміщенні Коломийської міської ради. Депутати вважають, що кинуто тінь підозри на всю Коломийську міську раду у причетності до неправомірних дій, в тому числі хабарництва та корупції. Проте на разі інформація про деталі слідства та про саму ситуацію не розголошується.

Представники прокуратури на сесію не з’явилися, проте офіційно прокоментували ситуацію:

«Повідомляємо, що 3.06.2013 року органом досудового розслідування в прокуратурі Івано-Франківської області зареєстровано кримінальне провадження за статтею 15 частина 3, 368 частина 4 Кримінального кодексу України за фактом вимагання та одержання неправомірної вигоди першим заступником міського голови міста Коломиї Яворським Т.О. та за попередньою змовою з головним архітектором Процюком Ю.О.  за погодження паспорту прив’язки комплексу тимчасових споруд та провадження підприємницької діяльності. Враховуючи, що розслідування за даним фактом триває, з метою недопущення розголошення даних досудового слідства інформація надана в обсязі в якому можливо її надати».

Народні обранці у зверненні до Прокурора Івано-Франківської області Олександра Каліфіцького та начальника Служби Безпеки України в Івано-Франківській області Андрія Кміти просять забезпечити об’єктивну та неупереджену перевірку даних фактів а також встановити причини та умови, які сприяли вчиненню вищезазначених протиправних дій.

На разі, перший заступник міського голови Тарас Яворський перебуває на лікарняному, так само як і головний архітектор міста, проте останній під час засідання сесії прогулювався містом. Юрія Процюка було помічено поблизу приміщення в якому розташовано кабінети підпорядкованого йому відділу архітектури та містобудування, тож чи справді наскільки хворий головний архітектор чи він уникає відповідальності?

Взагалі ситуація з хабарництвом у Коломийській міській раді, після того, як її очолив Ігор Слюзар і його команда, має доволі довгу історію.

З приходом «молодої команди Слюзаря-Яворського» хабарництво почало процвітати навіть там де його ніколи не було.

Особливо ревностно вони взялись за справи архітектурні. Напевне саме тому з посади головного архітектора пішов принциповий та чесний Віктор Мицай, який просто не захотів брати гріх на душу і працювати за злочинними схемами відкатів. Нині ж підприємці та пересічні коломияни бідкаються, що у відділі архітектури та містобудування  не можливо отримати жодного папірчика без додаткової плати.

Зокрема, розповідають, що останнім часом за погодження містобудівних умов необхідно викласти від 100 до 500 доларів, а саме погодження, робить перший заступник міського голови, чого не має в жодному іншому місті України. Це, звичайно, інформація від пересічних людей, які, з усім відомих причин, бояться відкрито назвати  свої прізвища. Сподіваємось, що правоохоронні органи звернуть увагу на таку інформацію, а можливо знайдеться сміливець який відкрито розповість про хабарництво з яким йому доводилось мати справу.

Взагалі, у Коломиї на хабарництві вже спіймали і працівників Коломийської міської муніципальної дружини, про те, що треба дати кошти в кишеню аби отримати простий формальний папірець говорять і про Коломийську міську ритуальну службу та комунальні підприємства міської ради.

Шановні читачі, звертаємось до вас з закликом не боятись високо посадовців та відстоювати свої права! Якщо з Вас вимагають хабар, звертайтесь до редакції нашого тижневика. Давайте спільними зусиллями викорінимо корупцію з державних установ і примусимо чиновників працювати чесно, пишуть Коломийські Вісті.
Леся, 17.06.2013 16:11



Вибір редакції

Найпопулярніші новини