Володимир Шкварилюк зареєстрував законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу України

5 червня 2013 року був зареєстрований проект закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо перерозподілу окремих норм доходів з метою наповнення місцевих бюджетів», поданий народним депутатом України Володимиром Шкварилюком (реєстраційний номер законопроекту 2242а http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=47280 ).

Основною передумовою для розроблення законопроекту була жорстка централізація податків і зборів, яка відбувається в країні в останні роки, а також непропорційний трансфертний розподіл бюджетних коштів між регіонами спричинив спад фінансової забезпеченості багатьох місцевих бюджетів, що негативно позначилося на соціально-економічному розвитку територій. Тому, основною метою законопроекту є законодавче забезпечення наповнення місцевих бюджетів фінансовими ресурсами, отриманих від податків і зборів на даній адміністративно-територіальній.

Проект закону передбачає внесення змін до окремих статей Бюджетного кодексу України, зокрема до статті 29 щодо зарахування 20 відсотків податку на  прибуток підприємств до місцевих бюджетів, а також збільшення до місцевих бюджетів окремих відсотків відрахувань від доходів і зборів, отриманих в області, місті, районі, селищі, селі. Значною перевагою даного законопроекту, є те, що у проекті закону відсутні ризики до здійснення корупційних правопорушень. Навпаки, децентралізація бюджетних ресурсів сприятиме посиленню фінансової дисципліни у використанні бюджетних коштів.

За словами Володимира Шкварилюка: «Даний законопроект має важливе значення, адже уже давно не відповідає європейським стандартам практика зарахування податку з прибутку підприємств в державний бюджет у повному обсязі, непропорційність у відраховуванні місцевим бюджетам екологічного  податку та розподіл отриманих доходів і зборів місцевим бюджетам, за яких не враховується основний економічний ресурс даної території. Це призводить до такого негативного явища, як постійний дефіцит місцевих бюджетів, коли на місцях не розпоряджаються власними коштами, а чекають на роз приділення з центру у вигляді трансфертів чи субвенцій. Потрібно розширити можливості надходження коштів до місцевих бюджетів для реалізації соціально важливих та екологічно актуальних програм для економічного розвитку територій. Тому, цей законопроект відповідає концепції реформування фінансової системи України».

Леся, 10.06.2013 12:37



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини