Підприємці Надвірної відстоюють права на «пивні намети» - в них продають ще й соки і морозиво

        «Ми, підприємці малого бізнесу міста Надвірна, схвильовані ситуацією, яка розгортається навколо нашої роботи, зокрема, це стосується роботи наметів, які функціонують  в літню пору року на території міста.

            Минулого тижня громадськість Надвірної побачила штучне шоу окремих громадських організацій щодо заборони функціонування літніх наметів з продажу пива на території міста Надвірна.

         Доказами цього є звернення, яке опубліковане в одній районній газеті та підписане керівниками окремих громадських організацій, щодо заборони функціонування літніх наметів з продажу пива на території міста Надвірна та зібрання малочисельної групи осіб, яка минулого тижня намагалася помпезно висвітлити свої наміри в засобах масової інформації.

       Ми вважаємо, що має місце черговий наступ на підприємництво, шляхом штучного викривлення  громадської думки та створення нам негативного іміджу.

         Підтвердженням цього є, наприклад, таке твердження у зверненні, як - «пивні намети – пережиток минулого». Це викликає здивування і ніяк не кореспондуються з тим, що ці, так звані, «пережитки минулого» є у більшості містах і селах України. Термін «пережитки минулого», виходячи з логіки авторів звернення, можна застосувати і до функціонування ринків на території міста і до торгівлі з лотків. Але автори звернення, сподіваємося, знають, що за останні 10-15 років на території міста не відкривалися нові підприємства з додатковими робочими місцями, а розвиток економіки міста забезпечувався і забезпечується в основному за рахунок малого бізнесу.

          А що собою представляє малий бізнес у Надвірні, хто його створює?

          Підприємцями, у значній мірі, стають звичайні люди, надвірнянці, які, тікаючи від безробіття та безвиході, не маючи великих статків, не зумівши стати мільйонерами, бо чесно працювали і працюють вчителями, лікарями, інженерами, робітниками, виявили бажання вижити, забезпечити елементарні умови життя для своїх сімей.

          Це повинні знати ті хто розпочав на нас гонитву та пропонує міським депутатам виділити нам місця для підприємництва на окраїнах міста.

         А може не треба робити з нас ворогів народу, тих хто «негативно впливає на архітектурний та історичний вигляд міста»?

        Можливо архітектурний вигляд міста, громадський порядок, здоровий спосіб життя залежить не від наявності або відсутності літніх наметів, де можна випити крім пива ще й  прохолодні напої у вигляді соків, води, з’їсти морозиво, сховатися від спеки чи негоди. Можливо справжня причина криється в іншому?

        Всім нам добре відомо, що якщо щось і десь відбувається, то це комусь потрібно або вигідно.

         Ми впевнені, що серед учасників акції та авторів звернення є безкорисні люди, які дійсно вболівають за рідне місто. Але не можемо не сказати й про тих учасників акції та авторів звернення, які намагаються використати цих чесних людей, прикритися їх авторитетом.

        Мова йде про те, що окремі грошовиті люди, які народилися в Надвірні, але не живуть у ній, а тільки приїжджають сюди для відпочинку, вирішили розпочати кампанію спрямовану на зниження авторитету міської влади, в тому числі в особі міського голови та депутатів міської ради. Одним із способів досягнення цієї мети є створення будь-яких штучних проблем, серед яких і сьогоднішня ситуація. Ці добродії, прикриваючись порядними людьми, намагаються внести дисбаланс в життєдіяльність міської громади.

          До такої думки нас приводить та кампанія очорнення, яка щоденно ведеться в засобах масової інформації, зокрема в мережі Інтернет.

          Ми цілком обізнані і знаємо, хто фінансує систематичні «чорнушки» в Інтернеті, які спрямовані проти міської влади, хто ображений на міських депутатів через їх небажання узаконити самовільно захоплені гектари землі у прибережній смузі річки Бистриця.

          Тобто, в цій, спеціально створеній ситуації, на першому плані не соціально-економічні чинники, не вболівання за когось, а містечкова боротьба за реалізацію особистих інтересів.

         У Надвірні немає ні своїх, ні чужих. Наше місто невелике, але рідне кожному хто в ньому народився або живе. А тому немає причин робити одних жителів міста кривдниками або зловмисниками, а інших праведниками. Всі ми одне ціле і можемо спільно приймати рішення на користь громади.

         На наше переконання політика заборон, яку пропонують автори звернення, не може  принести  позитивні результати.

            Щодо функціонування на території міста наметів з продажу пива, води, соків хочемо зауважити, що власники цих малих архітектурних форм, вкладаючи у свій бізнес кошти, не мають на меті щось погіршувати, а навпаки, створюють додаткові робочі місця, вносять кошти комунальному підприємству за вивіз сміття та прибирання прилеглої території, створюють жителям та гостям міста умови для відпочинку.

         Ми, як суб’єкти підприємницької діяльності, на законних підставах отримали відповідні дозвільні документи, сплачуємо від отриманих доходів чималі податки. Крім того, стаття 42 Конституції України  гарантує кожному  право на здійснення підприємницької діяльності.

         Водночас, ми готові до удосконалення!

            Серед нас немає прихильників конфліктів. Наше бажання полягає в тому, щоб виключно законними шляхами займатися підприємництвом, приносячи  користь рідому місту.

         Ми за конструктивний діалог влади, громадських організацій та підприємців!

            Загалом, прекрасно розуміючи ситуацію, яка склалася в місті Надвірна, ми пропонуємо спільно з представниками громадських організацій, депутатського корпусу провести обстеження кожного літнього намету, визначити обов’яковий перелік умов, без виконання  яких відкриття  такого намету буде неможливим.

         Це дасть змогу знайти порозуміння, зробити Надвірну комфортнішою, красивішою завдяки нашим спільни зусиллям.

            Сподіваємося, що наша пропозиція буде почутою Вами. Адже, сьогодні одним із основних напрямків розвитку м. Надвірна є розвиток малого підприємництва. Але наскільки вдасться реалізувати потенціал малого підприємництва, цього динамічного і мобільного сектора економіки нашого невеликого містечка, залежить від Ваших рішень».

           

                                                                                               З повагою,

                                                                                               підприємці малого бізнесу м. Надвірна

Леся, 04.06.2013 08:30



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини