У Надвірній протестували проти пивних наметів

29 травня у місті Надвірна відбулася акція "Пивний убивця". Активісти Громадської організації "ВОЛЯ!" за підтримки освітян, медиків, депутатів міської ради, представників молодіжних організацій та інших громадських активістів протестували проти численних пивних наметів у центрі міста.

"Ми проти того, щоби пропагувалося пиво на кожному кроці. Ми виступаємо проти того, щоби в Надвірній пивні намети з"являлися в середмісті і біля шкіл. Ми проти пропаганди пивного алкоголізму на державному рівні, - висловила позицію громадської організації її голова Тетяна Пришляк. - Переконані, що в своєму рідному місті силами громади можемо хоча б таким чином вплинути на ситуацію. Звертаємося до міської ради з вимогою прийняти Положення, де будуть чітко виписані умови розташування тимчасових торговельних споруд у Надвірній. На підтримку звернення ми зібрали підписи духовенства Надвірнянського і Пнівського деканату УГКЦ, 32 громадських організацій району, більше 100 освітян міста".

Громадські активісти вважають, що депутати міської ради зобов’язані врахувати позицію громади, розглянути Звернення на найближчій сесії  і відреагувати на вимоги. 

На переконання організаторів акції, пивні намети, які розташовані біля шкіл, зупинок, центрі міста, в парках, де відпочивають батьки з дітьми, руйнують моральні засади молоді та жителів міста, пропагують алкоголізм, спотворюють вигляд центральної частини міста та ведуть до деградації суспільства.

"Я кажу це і як лікар, і як мама двох дорослих синів: споювати своїх дітей - це шлях в нікуди,  - підтримала акцію протесту голова профкому медичних працівників району, заступник голови громадської ради при Надвірнянській РДА Надія Толкачова. - Такі акції нам дуже потрібні. Бо такий от ларьок зі спиртним та зі слабоалкогольними напоями тут, в центрі міста, біля школи, не має права існувати. Ми, медики, дуже часто бачимо сьогодні термінальні стадії цирозу печінки в 30-літньому віці, що є наслідком алкоголізму, в тому числі й пивного. Бачимо тяжкі алкогольні кардіоміопатії, енцефалопатії з епілептичними нападами, білі гарячки у молодих людей. Це надзвичайно небезпечно. Зараз ми пожинаємо плоди своєї бездіяльності.  І це дуже добре, що суспільство нарешті почало підніматися!"

Учасники акції провели рейд “наливайками” та визначили низку порушень при функцонуванні наметів. А також вручили їх власникам "Громадський акт про обстеження пивного намету", в якому вимагають усунути наявні порушення або ж ліквідувати пивний намет.

Окрім того, активісти передали Доручення мешканців міста Надвірна до міського голови Надвірної та депутатів Надвірнянської міськради з вимогою заборонити в середмісті тимчасові торговельні споруди, де впродовж літа продають пиво.

Серед іншого, учасники акції вимагають у місцевої влади скасувати дозволи на встановлення пивних наметів, які не відповідають вимогам Положення "Про порядок облаштування літніх торгових майданчиків в м. Надвірна" та провести їх негайний демонтаж.

 

Прес-служба ГО "ВОЛЯ!"

 

Леся, 30.05.2013 13:15



Вибір редакції

Найпопулярніші новини