Жителі Івано-Франківщини декларують вдвічі більше доходів

На сьогодні жителями області подано майже 7 тис. декларацій про майновий стан і доходи, отримані у минулому році, та задекларовано доходи на суму майже 400 млн. грн. Про це на прес – конференції повідомив начальник управління оподаткування фізичних осіб ДПС в області Петро Кулик.

Як зазначив посадовець, кількість поданих громадянами декларацій зросла на 1,1 тис. та майже вдвічі - суми задекларованих доходів. До сплати громадянам нараховано 5,7 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб, що також вдвічі перевищує минулорічні показники.

Наголошено на важливості добровільного декларування минулорічних доходів, адже у випадку не подання чи зволікання з поданням декларації, працівниками податкових інспекцій вживатиметься комплекс перевірочних заходів та донараховуватимуться відповідні суми.

«На сьогодні в області нараховується 2,7 тис. осіб, які отримали за нашими даними доходи, однак ще не подали декларацію, - зазначив Петро Любомирович. – Такі громадяни можуть подати декларації у зручний для себе час, адже податкові інспекції на час кампанії декларування працюють з подовженим графіком роботи та у вихідні дні».

Нагадаємо, декларація про майновий стан і доходи, отримані громадянами у минулому році, подається до 1 травня 2013 року органу державної податкової служби за місцем реєстрації платника (місцем проживання).

Серед найбільш поширених видів доходів, які підлягають декларуванню –вартість успадкованого майна та подарунків; дохід, отриманий орендодавцем при наданні нерухомості в оренду або від її продажу; іноземні доходи; інвестиційний прибуток; додаткові блага, отримані від третіх осіб та інші доходи. У декларації проводиться розрахунок належної суми податку, яку необхідно сплатити до бюджету. Також декларації можуть подати громадяни, які понесли в минулому році певні види витрат та мають право на отримання податкової знижки, тобто зменшення оподатковуваного доходу, а відтак повернення з бюджету частини утриманого із заробітної плати податку на доходи фізичних осіб.

Порядок заповнення та подання декларації визначено ст. 179 Податкового кодексу України.

На офіційному веб-порталі Міндоходів України створено окремий розділ під назвою „Декларування громадянами майнового стану і доходів”. Тут розміщено всі необхідні нормативно-правові акти, якими регулюється порядок оподаткування доходів фізичних осіб, форма річної податкової декларації, зразок її заповнення, консультації та коментарі провідних фахівців податкової служби.

Леся, 24.04.2013 08:49



Вибір редакції

Найпопулярніші новини