Заява секретаріату НСЖУ стосовно подій довкола ОТБ «Галичина»

                                                                           Заява

Секретаріат Івано-Франківської обласної організації Національної спілки журналістів України стривожений черговим проявом нездорових стосунків між органами місцевого самоврядування Прикарпаття та комунальними ЗМІ. У п’ятницю, 29 березня, під час звіту перед депутатами обласної ради головних редакторів комунальних ЗМІ, заснованих Івано-Франківською обласною радою, стався безпрецедентний за останнє 20-річчя випадок огульного зневаження журналістської праці з боку окремих депутатів.

Найприкріше, що приклад у цьому подали самі ж депутати-журналісти. Спочатку депутат Дмитро Захарук, який свого часу доклав чимало зусиль до створення першої в Україні демократичної газети «Галичина», фактично піддав обструкції своє дітище. Попри те, що видання в останні роки змінило на краще свою інформаційну модель, він не побачив жодного позитиву в діяльності редакції і його керівника. Відрадно, що знайшлися депутати, які, хоч і не мають нічого спільного з інформаційною справою, та аргументовано заперечили невмотивовані нападки свого колеги на газету, а депутатський корпус області визнав роботу редактора газети «Галичина» задовільною.

Ще скандальнішим виявилося на сесії обласної ради заслуховування звіту генерального директора обласного телебачення «Галичина» Ольги Бабій. Взагалі без жодної мотивації депутат Василь Артим, який є головним редактором приватної газети «Рідна земля», озвучив пропозицію робочої групи з підготовки питання для розгляду на сесії звільнити з роботи О. Бабій. Це завершилося скандалом у сесійній залі, а карета швидкої медичної допомоги доставила Ольгу Бабій у реанімаційне відділення кардіоцентру.

   Секретаріат обласної організації НСЖУ усвідомлює, що Івано-Франківська обласна рада має право заслуховувати звіти про роботу комунальних ЗМІ і давати оцінку діяльності їхніх керівників. Але вважаємо, що оцінки депутатів стосовно ЗМІ мають бути належно аргументовані, а не огульними і демагогічними, в стилі старорежимних часів.

На жаль, як підготовка цього питання, так і сам хід його обговорення під час сесії вказують, що обласна рада дала себе вплутати в інтриги. Як претендування деяких амбітних депутатів на редакторські посади, так і намагання окремих партійних структур взяти головні комунальні ЗМІ області під свій контроль, свідчать про неадекватне розуміння частиною депутатського корпусу Івано-Франківщини сучасних тенденцій в інформаційній сфері. Національний інформаційний простір із такими вузькополітичними підходами не збудувати. Це шлях у нестабільність.

Секретаріат обласної організації НСЖУ сподівається, що Івано-Франківська обласна рада, яка до останнього часу показувала позитивний приклад для всієї України у відстоюванні національних інтересів, не піде згубним шляхом партикуляризму в інформаційних стосунках із комунальними ЗМІ і покаже приклад зрілого державницького ставлення до заснованих нею мас-медіа. 

Леся, 02.04.2013 09:22



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини