Прикарпатські війти поїдуть набиратися досвіду до Баварії

Упродовж двох днів в обласному центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій проходило навчання молодих сільських, селищних голів на тематичному постійно діючому семінарі «Залучення громадян до розвитку місцевого самоврядування у територіальній громаді». Таке навчання уже завершилося в рамках проекту «Формування громадянського суспільства у сільських і селищних громадах Івано-Франківської області», розпочатому рік тому за підтримкою і сприянням Фонду Ганса Зайделя та Державного міністерства внутрішніх справ Баварії (ФРН).

Протягом року молоді «війти» знайомилися з європейським, зокрема, німецьким досвідом залучення громадськості до вирішення проблем місцевого розвитку. Загалом учасниками проекту було 47 сільських та селищних голів, відібраних насамперед з числа членів Асоціації молодих сільських голів Прикарпаття. Заняття для них неодноразово проводив референт Фонду Ганса Зайделя доктор Юрген Вальхсхьофер.

Тобто це було не лише навчання, ознайомлення з німецьким досвідом, а й розробка проектів місцевих ініціатив. Під час проведення семінарів було сформовано 9 робочих груп (гуртків). Кожна група обрала лідера і вибрала тему започаткування місцевої ініціативи за участю громадян. Проекти цих ініціатив розробляли і удосконалювали протягом минулого року та на початку цього, деякі вже навіть почали втілювати. Ініціативи різні - каже доктор Юрген Вальхсхьофер.Перемогу здобула група, у яку входили сільські голови Іван Струтинський (Ясеніва-Пільний Городенківський р-н), Богдан Пронь(Михальче Городенківського району), Микола Гришук (Мала Кам"янка Коломийського), Северин Мандзюк (Торговиця Коломийського), Михайло Стефанюк (Марківка Коломийського району), Євген Данищук (Розтоки Косівського), Роман Ісайчук (Новоселиця Долинського району).

Нагородою переможцям стане ознайомча поїздка переможців до міста Дінкельсбюль у Баварії у травні цього року. Там на практиці молоді сільські селищні голови ознайомляться з німецьким досвідом розвитку місцевого самоврядування у баварських містечках і селах.

За словами директора обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій Богдана Волошинського, «Основний підсумок такого навчання і розробки місцевих ініціатив - зростання самоорганізації людей, усвідомлення того, що для вирішення своїх проблем треба активніше долучатися самим громадам».

 

Леся, 27.03.2013 09:51



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини