Шевченко - перший політичний поет в історії української літератури, перший поет-політик – Ірина Фаріон

10 березня в Центральному Народному Домі «Просвіта» відбулася зустріч з відомим мовознавцем, Народним депутатом України фракції ВО «Свобода» Іриною Фаріон. Постать Тараса Шевченка, презентація проекту «Від книги до мети» та розповідь про книгу «Мовна норма: знищення, пошук, віднова» - ключові теми, на які акцентувала увагу гість.

Умовно, зустріч можна розділити на декілька тематичних блоків. За словами політика, дату вона вибрала не випадково, адже саме 10 березня Україна відзначає день пам’яті геніального поета Тараса Григоровича Шевченка. Саме тому Ірина Фаріон основну увагу сконцентрувала на постаті Кобзаря. Вона зауважила, що Шевченко увійшов в історію української літератури не як поет-романтик, а як перший український політичний поет.

«Нема Шевченкового тіла. Але досі живе і об’єднує нас не просто його слово, а його вічна політична поезія. Він - перший політичний поет в історії української літератури, перший поет-політик», - підкреслила мовознавець.

Ірина Фаріон закликала українців єднатися у слові Шевченковім, черпати з Кобзаря натхнення та віру у свої сили, впевненість та твердість духу і у теперішній складний політичний час.

«Йому вдалося почути голос Господа. Тому, коли пішов він у світ зі своїм «Кобзарем», то, звісно, що на нього реагували так, як зараз реагують на нас із вами всякі колєсніченки, ківалови, германи. Це ті одвічні пси, які є на нашій території і будуть доти, доки ми не навчимося давати їм агресивної відсічі: інтелектуальної, пристрасної, одержимої!», - наголосила «свободівка».

Другим тематичним блоком зустрічі стала презентація відомого проекту «Від книги до мети». Цей проект живе у Львові, організований із молоддю. Як зазначає Ірина Фаріон, він покликаний популяризувати відомих українських діячів: «В рамках цього проекту ми щомісячно запрошуємо знакових особистостей, аби вони презентували мову, аби ми бачили правдивих духовних провідників». Тож мовознавець розповіла івано-франківцям про гостей, які вже взяли участь у зустрічах і рамках проекту, а також розповіла про найближчі плани та зустрічі.

Третьою темою, якої торкнулася Народний депутат України, - це презентація монографії «Мовна норма: знищення, пошук, віднова». Ірина Фаріон зазначила, що саме в Івано-Франківську народилася ця книга, а тому звідси і починає її презентувати. Варто зауважити, що ця монографія стала знаковою, адже саме її «свободівка» подарувала Прем’єр-Міністру Азарову, аби він навчився української мови. 

«Раніше я не планувала перевидавати цю книгу. Але коли мала прикрість заслухати доповідь Прем`єр-Міністра про покращення економічного життя в Україні, то мені стало якось абсурдно. Я зрозуміла, що не реагувати на це просто нема права. Тоді я йому на святого Миколая і надіслала цю книгу, аби нагадати, що подарунки українцям надсилає саме Святий Миколай, а не Дєдушка Мороз», - розповіла Ірина Фаріон.

Книга, за словами автора побудована у досить цікавій формі: широкі поля з відповідними позначками акцентують увагу читача. Сама ж «свободівка» запевняє: «Якщо ця книжка змусить когось застановитися над культурою мови та мовлення, то можна буде вважати, що ми наблизились до мети».

Леся, 11.03.2013 11:41



Вибір редакції

Найпопулярніші новини