Юрій Филюк про закриття «Мармуляди»: Для нас це також важке рішення, і приймалось воно нелегко

Cтало відомо про закриття арт-кафе «Мармуляда». Юрій Филюк, співвласник мережі «23 ресторани», управляючий компанії, дав «Малакаві» ексклюзивне інтерв’ю, де поділився планами на майбутнє, розказав про культуру їжі у Франківську та відкрив таємницю, чому «23 ресторани» не працюють з морепродуктами.

 

 «Мармуляда» нас зараз радує у всіх відношеннях - кухня, персонал, команда, порядок, організація, інтер’єр. Але життя штука непередбачувана.

 

Малакава: —   Доброго дня, Юрій.

Юрій Филюк: —  Доброго дня.

 М.: —   Ми вже написали про закриття «Мармуляди», але все одно хочеться ваших унікальних коментарів, та взагалі, цікаво, чим зараз живуть «23 ресторани».

 Ю.Ф.: —   Ок, які питання?

 М.: —  По-перше, з причинами закриття «Мармуляди» Малакава вже розібралась. Заклад нерентабельний, від чого наша редакція в глибокому сумі. Але в майбутньому Ви плануєте відродити «Мармуляду»? Чи це вже остаточний кінець?

Ю.Ф.: —   Для нас це також важке рішення і приймалось воно нелегко. Наразі планів про відродження «Мармуляди» немає, але життя штука непередбачувана :). Насправді, все просто — нам хочеться робити тільки безкомпромісно якісні і сильні проекти.

 М.: —  Чи не втратить місто від того, що закриється такий цікавий заклад?

 Ю.Ф.: —   «Мармуляда» нас зараз радує у всіх відношеннях - кухня, персонал, команда, порядок, організація, інтер’єр. Окрім кількості поціновувачів такого формату — скажімо, знаю точно, що в Києві цей заклад був би дуже успішним.

На осінь планується новий цікавий заклад, який емоційно має компенсувати втрату «Мармуляди» і для наших гостей, і для нас. Місто, можливо втратить J. Але я вірю в природні процеси — знайдеться щось нове, не завжди тримати старе — це добре.

 М.: —   Тоді чому так радикально — закриття?

 Ю.Ф.: —   Тому що інакше треба йти на якісь компроміси.

М.: —   А в інших ваших закладах мережі немає компромісів? J

 Ю.Ф.: — Ні. Там все легко йде, так як відчуваємо.

 М.: —   Не відкриєте таємницю, що за новий заклад?

Ю.Ф.: —  Таємницю поки відкрити не можу J.

 

                                      Всюди зараз нелегко вести бізнес. Але це не виправдання

 М.: —  Добре, тоді можна задати питання по веденню бізнесу? Взагалі, у Франківську вести бізнес, тим паче, вести бізнес пов’язаний з закладами харчування, не важко? Не доводиться працювати тільки на хабарі СЕС, пожежникам та всіляким податковим?

 Ю.Ф.: —   J Всюди зараз нелегко, але це не виправдання — зараз ми тут, любимо це місто і вчимось бути ефективними в тих умовах, які пропонує ринок.

 М.: —   А що саме пропонує ринок? У Франківську, з одного боку дуже висока конкуренція. І чого саме «Мармуляда» виявилась нерентабельною? Чи франківці не звикли до таких автентичних кафе?

 Ю.Ф.: —   Україна насправді має інші величезні переваги — тут дуже низька конкуренція «хорошому» — відкривайте майже будь який бізнес, робіть його чесно, правильно і ефективно. Успіх це лише справа часу.

В ресторанній сфері конкуренція дійсно висока в плані насиченості, але це тимчасова ситуація. Виживатимуть професіонали і фанати своєї справи.

Конкретно в цьому місці для нас склалось одразу декілька несприятливих факторів:

1) відсутність досвіду таких проектів на момент запуску — по ходу змінюватись в рази важче;

2)  історія попереднього закладу — ми не врахували цей важливий фактор;

3)  підвал — ніколи більше ми не будемо працювати з підвалами, автоматично ускладнює задачу втричі;

4)  дорогі комунальні послуги — в підвалі не можна використовувати газ, електрикою опалювати дуже дорого;

5)  розкиданість залів — в рази більше обслуговуючого персоналу, збільшення витратної частини;

6)  вузькість концепту для міста в такому форматі — важко дати якісний продукт за дешеву ціну, а та аудиторія, яка може собі це дозволити не настільки зацікавлена в арті.

М.: —   А все ж таки, як франківці поставились до оновленої «Мармуляди»?

Ю.Ф.: —   По-різному — це і зараз можна побачити у відгуках. Одна частина з сумом, як власну втрату, хтось навпаки зрадів — як правило, це поціновувачі «Химери», але я їх також розумію.

 М.: —   А хто вам був конкурентом? Які уподобання жителів міста — чи це не звичайна піцерія і фаст-фуд?

 Ю.Ф.: —   Ми не сприймаємо інших учасників ринку як конкурентів - навпаки, майже з усіма знайомі і навіть дружимо, віримо в професійне партнерство і взаєморозвиток за рахунок обміну досвідом. Обмеженість попиту часом відчуваємо — могли би запропонувати щось значно цікавіше. Часом, обмежує запит і фінансова спроможність франківчан. Та все рівно, не робимо з цього для себе проблеми — просто так є,

не дуже в тому то і справа J. Все ж таки, культура в їжі - це ж також культура і просто так вона не з’явиться. Все робиться поступово, потрохи.

Є ще проблема ціни — якісний натуральний продукт коштує дорого, чи просто дорожче. Ось ми і ламаємо голову кожен раз — як зробити небанальну страву з якісного продукту, щоб вона ще й не дорога була.

 

                              Косівське яблуко краще, ніж органічне привезене, з Німеччини

М.: —   У вас сертифіковані продукти? Екологічні?

 Ю.Ф.: —   Це окрема тема до розмови. Сертифікат — не ознака якості в Україні.

 М.: —   Ну якщо коротко? Зрозуміло, що всюди так, сертифікати не є ознакою якості, але зараз пішла мода на сертифікати, екоцерти, на ГМО, якого не має бути.

Ю.Ф.: —   Існує багато класифікаторів — продукт може бути натуральний, органічний, локальний, етичний і т.д. Скажімо, вважається, що натуральний локальний (косівське яблуко, наприклад) краще ніж органічне привезене (німецьке якесь там). Тому ми максимально розвернуті на локальні продукти — тут можна виграти і по ціні, і по якості. Це разом з тим нас в чомусь і обмежує — ми не працюємо принципово з морепродуктами.

 М.: —   Далеко їм летіти доведеться.

 Ю.Ф.: —   Так, а в потрібній якості ще й космічно дорого.

 

 

          Туристи частіше бувають в «Мануфактурі» і «Говорить Івано-Франківськ — центр»

М.: —  Скільки франківців і іноземних туристів «23 ресторани» через себе пропускали в рік?

 Ю.Ф.: —   Ну, статистику таку сходу не видам, але скажу один простий цікавий факт для розуміння ситуації: Manufactura, площею 76 м, дає приблизно такий самий оборот, як «Мармуляда» в 280м. А щодо іноземців — вони частіше бувають саме в «Мануфактурі» і «Говорить-Франківськ — центр», та наші друзі з інших міст «Мармуляду» люблять також і часто її відмічають для себе на першому місці. Вони є майже щодня, але все одно це  незначний в цілому відсоток на даний момент.

А коли Арам Мнацаканов приїжджав до нас в гості, то сидів тільки в «Мармуляді», чимось запала вона йому в душу

Хоча, щодо туристів — ми все ж вже відслідковуємо їх приріст від року до року і віримо, що люди скоро сюди поїдуть активно - працювати для цього треба, що ми власне і робимо.

 

                               Дитячі кафе, заклади на периферії та таємниця підчеревини

М.: —   Один з наших читачів питає, чи плануєте ви відкривати щось принципово дитяче? Тобто, продуманий дитячий концепт, де можна буде дитину нагодувати чимось корисним, на кшталт селери чи брюссельської капусти, а потім розважити.

Ю.Ф.: —   Є така мрія. Ми обов’язково це зробимо — мають пазли зійтись. Думаю, протягом 2-ох років ми це зробимо. Зараз є «Мануфактура» — кафе сімейних цінностей, де ми ставимось там до дітей, як до рівних. Там ніхто на вас косо не подивиться, якщо ви будете з дитиною, яка бігатиме і шумітиме. В новому ресторані буде такий самий принцип.

 М.: —   А дитяче харчування? Тобто, не вафлі, а морква і бурячок. І ще дитяча зона, меню, аніматори.

Ю.Ф.: —   А що таке дитяче харчування, якщо дитині є вже рік? Чи ви маєте на увазі, що дітей треба обмежити від тієї хімії, яку їдять дорослі? Так ми і дорослим цього не пропонуємо. Концепт дитячого кафе ще визріває в голові, як і люди, які в ньому будуть працювати. Все можливо, в це все треба буде ще вникнути. Мені тут головніше, не ставитись до дітей, як до недорозвинутих і не сюсюкатись з ними.

 М.: —   Ще одне питання від читача: чи  буде на «Позитроні» якийсь ваш заклад? Та й взагалі, на переферіях нашого міста, в районах.

Ю.Ф.: —   Позитрон? Хто знає, час покаже J. В нас вже є один проект в мікрорайоні — «Делікація», все може бути. В мікрорайони йти з якісними проектами — це дуже правильно, в Європі домашні ресторани знаходяться в тих самих будинках, де живуть люди, але це також культура, до цього дійти треба.

М.: — А як у вас в майбутньому з доставкою?

 Ю.Ф.: — Також в Франківську цей сервіс нормально ні в кого поки не працює, ну і не кожну їжу можна доставляти! Та й, чесно кажучи, поки ніхто нас особливо не просив — будемо працювати, об’єктивно, після запуску нового ресторану можна подумати.

М.: — Ще одне питання від читача: відкрийте таємницю підчеревини!

Ю.Ф.: —   Це до Олени Жаботинської питання — вона шеф, я і сам цього не знаюJ.

М.: — Ви, як ресторатор, дасте нам якісь рецепт?

Ю.Ф.: — Я вмію добре готувати тільки банош і гречку J.

М.: —   Які корисні речі! Розкажіть про ваш банош.

Ю.Ф.: —  Та там все просто — сметану домашню підібрати в позитивної бабульки і зелені багато під кінець даю — все решта, як книжка пише J. Ну і банош найкращий на живому вогні звичайно

М.: —  Всім завтра в похід! Ну чи на пікнік.

На цій веселій  ноті закінчуємо нашу бесіду. Бажаємо вам творчого натхнення. Продовжуйте в тому ж дусі, але без закриття!

Нагадаємо, сьогодні з «Малакавою» був Юрій Филюк, співвласник мережі «23 ресторана», управляючий компанії.

Леся, 08.03.2013 08:38



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини