МНСники поговорили про те, чи вони готові до повеней

Про готовність Івано-Франківщини до пропуску льодоходу, повені  та паводків у 2013 році, а також про  першочергові заходи реагування на них органів виконавчої влади та місцевого самоврядування обговорювали на черговому засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій  під головуванням начальника Управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення  від наслідків Чорнобильської катастрофи ОДА Володимира Стебницького.

Крім того, на порядок денний засідання було винесено ще декілька  ва­жливих для області питань, тісно пов’язаних з основним. А саме – про стан накопичення матеріального резерву для запобігання і ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру; про заходи щодо оптимізації утримання обласної системи централізованого оповіщення. Оскільки можливість повені безпосере­дньо пов’язана з критичною масою води під час танення снігу, то першим про ситуацію доповідав  заступник начальника Івано-Франківського обласного центру з гідрометеорології Юрій Горбенко. За його словами,  центром здійснено всі відповідні  заходи та роботи щодо контролю за визначенням запасів во­логи і на сьогодні ці показники перебувають у межах норми. Якщо ця тенденція збережеться і надалі, то різкого на­копичення талих вод вдасться уникнути. Все залежатиме від майбутніх прогнозів погоди, але за будь-яких умов, Івано-Франківський обласний центр  з гідрометеорології ситуацію контролює.

Особливу увагу присутніх викликала доповідь начальника Управління ДСНС України в Івано-Франківській області  полковника служби цивільного захисту Володимира Чернецького, адже у випадку виникнення надзвичайної ситуації, пов’язаної з весняним водопіллям, саме  на  прикарпатських рятувальників ляже великий обсяг робіт, пов’язаних з проведенням рятувальних робіт. За словами Володимира Володимировича, враховуючи досвід попередніх років –  2008 та 2010 – особливу увагу варто приділити рятувально-технічному обладнанню та  забезпеченню паливно-мастильними матеріалами. А загалом особовий склад Управління ДСНС України в області  готовий до дій за призначенням у випадку виникнення надзвичайної ситуації, визначені сили та засоби, призначені для проведення рятувальних робіт.

Про готовність вжиття своєчасних за­ходів щодо попередження та своєчасного реагування на надзвичайні ситуації гідрологічного характеру,  попередження їх негативних наслідків для населення на засіданні обласної комісії говорили і керівники, зокрема Тлумацького, Снятинського та Галицького  районів, чиї населені пункти розташовані вздовж  течій великих рік області, і у випадку  повені та паводку  знову можуть стати зоною лиха, тож ними робиться все можливе для мінімізації негативних наслідків надзвичайних ситуацій, пов’язаних з водопіллям.

Не менш важливими були і питання про стан накопичення матеріального резерву. В ході роботи комісії аналізувалася ситуація, що склалася, та акцентувалася увага на необхідності  його накопичення для запобігання та ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. 

Що стосується заходів щодо оптимізації утримання обласної системи централізованого оповіщення цивільного захисту, то було відзначено, що у більшості районів обла­сті робиться все можливе для вирішення цього питання.  

Підсумовуючи засідання обласної комісії з питань техногенно-екологіч­ної безпеки та надзвичайних ситуацій, Володимир Стебницький зазначив, що місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування зобов’язані забезпечити безумовне виконання заходів щодо пропуску льодоходу, повені та паводків у 2013 році та своєчасно реагувати на надзвичайні ситуації гідрологічного характеру  у випадку їх виникнення.   

Також заступником  начальника Управління  з питань надзвичайних ситуацій ОДА Миколою Паламарчуком був доведений до присутніх  план тренування-навчання щодо готовності органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, а також сил та засобів цивільного захисту до дій під час можливого пропуску льодоходу, повеней та паводків.

 

Леся, 01.03.2013 10:32



Вибір редакції

Найпопулярніші новини