Олександр Левицький: Не можу сказати, що для мене на посаді першого заступника голови обласної ради щось виявилось новим

Перший заступник голови Івано-Франківської обласної ради вже встиг освоїтись на посаді і поділився з журналістами тижневика «Коломийські ВІСТИ» планами на майбутнє та розповів про довибори і бюджет на 2013 рік.

- Пане Олександре, нещодавно відбулися довибори до обласної ради. Як оцінюєте їх організацію та результати?

- Попри прогнози скептиків, довибори відбулися. Чимало нарікань викликала їх організація. Це сталося у зв’язку з тим, що це були перші проміжні вибори, оскільки раніше законодавство передбачало обрання за списками політичних партій, а тепер була мажоритарна складова. Організаційні моменти легко списати на те, що це був перший подібний досвід. Як на мене, недоліком виборів було те, що чомусь державою передбачено, що фінансування довиборів здійснюється за рахунок обласного бюджету, адже це доволі дорога процедура. Незалежно від того, скільки коштують вибори, кожна громада, кожен виборець, кожен мешканець Прикарпаття має право на представництво своїх інтересів в обласній раді у вищому представницькому органі, тому довелось піти на ці витрати і  профінансувати виборчий процес в повному обсязі. Результат каже сам за себе: політичні сили, які належать до опозиційно-патріотичного табору, вкотре переконливо вибороли перемогу.

 - Ви вже встигли освоїтися на посаді першого заступника голови Івано-Франківської обласної ради?

- Маючи досвід депутатства, не можу  сказати, що для мене на посаді першого заступника голови обласної ради щось виявилось новим. Просто тепер я веду депутатську діяльність на професійній основі і, звичайно, додалась рутинна  бюрократична робота, збільшилася кількість роботи з документами, але, маючи за плечима певний багаж знань, легше працювати. Я думаю, що впораюся з покладеними на мене обов’язками і старатимуся відповідально, наполегливо і результативно працювати як для своїх виборців, округ  яких представляю, так і для всіх мешканців Прикарпаття.

- Як оцінюєте нинішню ситуацію в області щодо розподілу бюджетних коштів?

- Хочу сказати, що насправді розподіл бюджетних коштів - це одна зі складових тієї роботи, яку треба проводити у цілій області. Зрозуміло, що фактично бюджетні кошти є головним інструментом вирішення багатьох проблем, якими живуть наші громади і кожен з нас. Це - одне з найважливіших і питань, до яких треба приходити суворо, відповідально і скурпульозно. Для цього треба добре володіти станом справ. На даний момент, як на мене, ситуація в області вкрай критична. Ми не досягнули тих показників, які були, ми не отримали того фінансування, яке нам обіцяли. Величезні суми коштів, які в кінці грудня казначейство не проводило по всій Україні, а це мільярди гривень місцевого самоврядування, і як результат – труднощі з виплатою заробітних плат по захищених статтях, не додають нам оптимізму. Це питання було предметом розгляду на засіданні Кабінету МіністрівУкраїни. Як з’ясувалось, все це звелось до того, що Кабмін примушує скорочувати мережу бюджетних установ в області. 31 січня облдержадміністрація видала розпорядження, в якому йдеться про те, щоб різко і жорстко скоротити видатки на утримання мережі бюджетних установ, а це заклади культури, охорони здоров’я, освіти. Обласна рада намагатиметься переконати авторів такого розпорядження, що ці речі під килим заховати і в рамках виконавчої гілки влади провести це є неправильно.

Ми зіткнулися з болючою проблемою реформування медицини, яка не сприйнята по всій Україні. На жаль, у нас це все насаджується, примушується без згоди громад. Розподіл бюджетних грошей не може бути ефективним, коли цих грошей немає, але ми спільно працюватимемо над цією проблемою, проситимемо допомоги і сприяння депутатів Верховної Ради від Прикарпаття, а в цілому, я думаю, доведеться вдаватися до дій, які переконають уряд і правлячу верхівку, що не можна, давши гривню, казати проживіть на п’ять.

- Які першочергові завдання поставили перед собою на 2013 рік, і що нового запровадите у своїй роботі?

- Сподіваюсь. що нам спільно з пердставниками демократичних опозиційних сил вдасться зберегти позитивні напрацювання і ті підходи, за якими діяла обласна рада до цього часу. Разом з тим, думаю, що гострими і резонансними питаннями буде реформування медицини та збереження закладів бюджетної сфери від скорочення та закриття особливо від необґрунтованого, непоясненого. Я думаю, що важливими питаннями будуть питання видобутку сланцевого газу на території області, збережемо проведення конкурсів для місцевого самоврядування і, сподіваюсь, розширимо цей конкурс, плануємо вийти на участь у міжнародних грантових проектах, і звичайно, маємо надію на плідну взаємодію з новообраними депутатами Верховної Ради України від Івано-Франківщини. Думаю, що взаємодіючи з нашими колегами, ми зможемо зробити чимало корисних справ для наших громад.

 

Леся, 13.02.2013 10:25



Вибір редакції

Найпопулярніші новини