На Прикарпатті територіальні виборчі комісії відмовилися передавати протоколи про підрахунок голосів

На Прикарпатті територіальні виборчі комісії відмовилися передавати протоколи про підрахунок голосів, бюлетені та іншу документацію до обласного виборчкому.

Як уже повідомлялося, минулої неділі, 27 січня, не дивлячись на попередження про можливий зрив, на Івано-Франківщині все таки відбулись проміжні вибори до обласної ради у трьох округах: Івано-Франківському №43, Надвірнянському №25 та Снятинському №36.

Дві районні виборчі комісії Прикарпаття – Снятинська та Надвірнянська через брак фінансування відмовляються транспортувати оригінали протоколів з бюлетенями, де зафіксовані результати виборів, до Івано-Франківської територіальної виборчої комісії (ТВК).

Як уже повідомлялося, минулої неділі, 27 січня, не дивлячись на попередження про можливий зрив, на Івано-Франківщині все таки відбулись проміжні вибори до обласної ради у трьох округах: Івано-Франківському №43, Надвірнянському №25 та Снятинському №36.

Проте, дві районні комісії, не дивлячись на те, що визнали вибори такими, що відбулися і підвели підсумки за результатами голосування, про що свідчать копії протоколів, досі тримають усі документи у себе.

У рішенні засідання Снятинської виборчої комісії від 28 січня 2013 року також йдеться про те, що "Протоколи дільничних виборчих комісій про підрахунок голосів на виборчих дільницях та районної виборчої комісії про підсумки голосування транспортувати до Івано-Франківської виборчої комісії після фінансування районної виборчої комісії необхідними коштами в повному обсязі".

У документі, підписаному 17 членами комісії повідомляється про те, що замість обіцяних 442 тисяч гривень на територіальну комісію було виділено тільки 39, 700 тис. грн.

На вчорашній прес-конференції (29 січня) голова обласної організації Комітету виборців України (КВУ) Юрій Лисюк назвав даний випадок "прецедентом". Оскільки такі дії, за його словами, не передбачені у виборчому законодавстві і "як це буде вирішуватись – невідомо". Попри це, очільник КВУ визнав, що "комісія є колегіальним органом, що прийняла одноголосне рішення" і швидше за все її члени, "маючи гіркий досвід попередніх вибрів, побоюються, що їм ті кошти можуть не дати взагалі".

Окрім недостатнього фінансування, ще однією особливістю довиборів на Прикарпатті було названо небувало низьку явку виборців. В обласному центрі на виборчі дільниці з’явилось всього 13 відсотків дорослого населення міста. Така ситуація, на думку представників КВУ, склалася через погану поінформованість та відсутність агітації самими кандидатами в депутати. Склалась парадоксальна ситуація, коли самі ж виборці, тобто платники податків "заплатили" за вибори більше ніж ті, хто хотів стати депутатом.

 Новини Закарпаття

Леся, 31.01.2013 10:44



Вибір редакції

Найпопулярніші новини