Щоб зробити Франківськ багатим, треба шукати фішку — Соловей

31 січня 2013 року відбулась чергова зустріч в рамках вироблення місії Івано-Франківська «Багате місто багатих людей». Цього разу група активних івано-франківців запросили до свого кола голову «Громадського Форуму Івано-Франківська» Юрія Солов’я. Засідання розпочалося із розповіді Володимира Хлопіча про успішне, багате та розвинуте місто Франції – Монако.

На запитання «Як зробити Івано-Франківськ багатим містом, щоб хотілося в ньому жити та оселитися», Юрій Соловей ствердив, що звичними методами цього досягти буде дуже важко, тому що за темпами розвитку тільки Одеса і Львів у деяких питаннях змагаються із Києвом. Тому, підтримав організаторів зустрічі, що треба шукати «фішку».  Ю. Соловей назвав найбільшою проблемою міста безробіття, тому перша його  ідея – зосередити освіту на робітничі професії, навчати кваліфікованих спеціалістів – виконавців. Водночас надавати землю та звільняти від податків в міський бюджет (окрім податку фізичних осіб) підприємства, які готові виробляти продукцію в Івано-Франківську та створювати робочі місця.

Після тривалих переконувань, Юрій Соловей назвав і кілька ідей, які дуже важко реалізувати, та вони насправді суттєво покращили б ситуацію міста та його мешканців:

Франківськ – центр розваг (будівництво в межах Тисменицької траси Діснейленду або «міні Лас – Вегасу»).

Івано-Франківськ – місто масштабних фестивалів.

Івано-Франківськ центр дистанційної освіти, за якою майбутнє у світових практиках навчання студентів.

Фонд ідей. Брати кредит 50 млн. грн. в рік та давати  під безкоштовні кредити підприємствам які створюватимуть робочі місця. Відсоток на погашення кредиту платився б із податків.

Розвивати інтернет  технології,  але не в напрямку програмування, а в напрямку реклами або інших видів прибутків з використанням інтернету.

«Якби я став мером Івано-Франківська, я б реалізовував ідею «Франківськ – торгове місто». Зокрема будівництво по обидві сторони Тисменицької траси мегавеликого гуртового ринку: одяг, будматеріали, прилади та механізми, меблі, автозапчастини, продукти харчування та ін.».

Також під час зустрічі прозвучали ідеї:

Наталія Бояр запропонувала переобладнати один із старих тролейбусів у оригінальний «Тролейбус закоханих». Це би була неповторна ізюминка міста. І взагалі, запропонувала зробити «Івано-Франківськ – місто кохання».

Іван Рубашевський запропонував зробити Івано-Франківськ містом спортую, а також створювати студентські фонди на започаткування власної справи.

Віктор Каратов  пропонує створити фонд або базу ідей, щоб вони реєструвались і, можливо, з часом хтось візьмется за їх втілення. Наступна ідея- проект «Бабуся підприємець». Обладнати клуби веб-камерами і бабусі могли б проводити майстер- класи писанкарства, ткацтва, в’язання, вишивання, можливо приготування давніх страв та ін. Також вони могли б через інтернет продавати свої вироби. І третьою ідеєю Віктора є впорядкування підприємництва. Щоб схожі креативні групи допомагали знаходити «родзинки» закладам харчування та торгівлі, а ті в свою чергу розвивалися та створювали нові робочі місця.

На завершення зустрічі Володимир Олійник озвучив також такі ідеї:  «Франківськ - місто екстримального відпочинку» (банджі – джампінг, стрибки з парашута, вертолітні прогулянки над Карпатами, дельтапланеризм, рафтинг та ін.), «Франківськ – місто моди». А Радислав Петрів запропонував розвивати тезу «Франківськ - вікно в Європу» та розвивати проект «Моя бабуся блогер».

Леся, 01.02.2013 15:17



Вибір редакції

Найпопулярніші новини