Закінчено провадження у кримінальній справі за обвинуваченням працівників Івано-Франківського обласного бюро судово-медичної експертизи

Нагадаємо, як раніше повідомлялося у ЗМІ, працівники Івано-Франківського обласного бюро судово-медичної експертизи використовуючи пригнічений стан родичів померлих, давали їм підписувати нібито заяви про згоду на безкоштовний ростин тіла.

Насправді ж, близькі померлого, самі того не знаючи, підписували згоду на вилучення у трупа анатомічних утворень, тканин, їх компонентів та фрагментів у значній кількості.

Свою діяльність судмедексперти здійснювали незаконно, без відповідної ліцензії. Вилучений матеріал вони передавали для виготовлення біоімплантантів, за що отримували не малі кошти.

За інформацією прес-служби прокуратури Івано-Франківської області, встановлено, що працівники судмедекспертизи впродовж двох років проводили незаконне вилучення анатомічних утворень та тканин у трупів для виготовлення біоімплантів.

Як повідомляється, на даний час справа готується для направлення до суду. Санкції статей, за якими обвинувачуються експерти, передбачає відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від 5 д 7 років та з позбавленням права займати певні посади на строк до 3 років.

Перший заступник  начальника головного управління охорони здоров’я ОДА Роман Мельник заявив на засіданні круглого столу на тему трансплантації людських органів, що він переконаний, що працівники, які скоїли цей злочин, зробили це для науки.

«Взяти щось для імплантації з області неможливо. Як перевести живий орган? Це ж мільйонні витрати, повинна працювати ціла схема. Це було взято для науки, ні в якому разі не для бізнесу», - говорить він.

Як зазначає Роман Мельник, люди зробили проступок, скоїли злочин, але це не є «чорні імплантологи», як їх називають у ЗМІ.

«Ми зараз маємо велику проблему через це», - говорить заступник  начальника головного управління охорони здоров’я ОДА.

За словами медика, від такої ситуації постраждала робота самої служби. «Служба на даний час оголена на половину», - повідомляє Роман Мельник і зазначає, що тепер ніхто туди не хоче йти на роботу, оскільки це не тільки робота з неживими людьми, а ще й велика відповідальність.

 

Леся, 04.12.2012 14:44



Вибір редакції

Найпопулярніші новини