Ми можемо звільнити Тимошенко народним волевиявленням, – Одарченко

Опозиція ініціюватиме  Всеукраїнський референдум з питання  скасування статті 365 Кримінального кодексу України, за якою засуджено екс-прем’р-міністра, лідера партії «ВО «Батьківщина» Юлію Тимошенко.

Про це повідомляє прес-служба Київської партійної організації «Батьківщина», посилаючись на керівника, народного депутата Юрія Одарченка.

«Ми ініціюємо Всеукраїнський референдум з питання про скасування статті 365 Кримінального кодексу України. Як тільки ця стаття буде скасована – Юлія Тимошенко вийде на волю. Так, ми розуміємо, що ніде у світі не проводили референдум для звільнення однієї людини, але ситуація в Україні критична», - стверджує депутат.

Як йдеться у повідомленні, ініціатива відбуватиметься абсолютно легітимно і законно, відповідно до Конституції України, чинного закону «Про всеукраїнський та місцевий референдуми» та, проголосованого 6 листопада ц.р. Верховною Радою  нового Закону України «Про всеукраїнський референдум». До того ж процес звільнення Тимошенко шляхом  народного волевиявлення може стати прецедентом у політиці, адже  ніде у світі не проводили референдум для звільнення однієї людини.

«Незалежно від того, чи підпише Президент новий закон про референдум чи ні, але за будь-яких обставин ми ініціюватимемо проведення народного волевиявлення щодо скасування у кримінальному кодексі репресивної 365-ї статті «перевищення влади або службових повноважень», за якою «берії» з Банкової кинули за грати Тимошенко», - заявляє головний ініціатор референдуму Юрій Одарченко

Він також пояснює, що відповідно до Конституції України та обох законів про референдум (нині діючого та ще не підписаного) народ має право на референдумі приймати закони, вносити зміни до законів, або скасовувати будь-які законодавчі акти. Таким чином, ст. 365 Кримінального кодексу України, за якою було засуджено Юлію Тимошенко до 7 років ув’язнення – не виключення, і питання щодо декриміналізації цієї статті  на законних підставах може бути  винесене на народне обговорення.

Згідно чинного та проголосованого Радою законів про референдум, для призначення референдуму необхідно зібрати 3 млн. підписів громадян. При цьому у не менш, як у 2/3 областей має бути зібрано не менше ніж по 100 тис. підписів.

За новим Законом «Про всеукраїнський референдум»  (проголосований ВРУ 6.11.2012р) для проведення референдуму необхідно провести збори за участю не менше 2 тис. громадян, які мають обрати ініціативну групу. Ініціативна група реєструється у ЦВК та має 40 днів на збір необхідної кількості підписів на підтримку референдуму.

Відповідно до чинного закону «Про всеукраїнський та місцевий референдуми», для проведення референдуму слід провести збори громадян по всіх областях, утворивши ініціативні групи, які матимуть 30 днів для збору підписів на відповідній території.

Юрій Одарченко переконаний у тому, що зібрати  3 мільйони підписів на підтримку Юлії Тимошенко буде не складно. До того ж, він вважає, що на референдум можна буде винести також  питання про скасування Податкового кодексу,  пенсійної реформи та виголошення імпічменту Президенту України.
Леся, 23.11.2012 09:35



Вибір редакції

Найпопулярніші новини