Парк пам’яті на честь 70-ліття УПА – у Більшівцях

70-річчя УПА відсвяткували у Більшівцях Галицького району відкриттям парку пам’яті на місці, де в різні часи були розстріляні тисячі безневинних жертв сталінського та фашистського режимів.

Минулої неділі до селища Більшівці, перша згадка про яке сягає ще XV століття і яке славне рухом Семена Височана, з’їхалися численні представники громадськості та влади Галицького району. Тут, на місці недавнього болота стараннями громади селища, місцевих підприємців та влади виріс чудовий парк пам’яті на честь 70-ліття створення Української Повстанської Армії, що була зароджена у волинських лісах і воювала за волю України на західноукраїнських землях і з «совєтською владою», і з фашистськими окупантами у роки Другої світової війни.

На відкриття парку пам’яті прибули колишні вояки УПА, які й нині гордо одягають на себе мундири армії, що стояла на смерть за волю і незалежність своїх земель. Серед них – Микола Яцків, голова районного Братства УПА, його соратники, а також син легендарного комбатанта УПА Романа ШухевичаЮрій Шухевич. У своїх промовах-зверненнях до сучасників старі вояки закликали молоде покоління брати приклад з тих, хто боровся з ненависним режимом у далеких 40-х, оскільки й сьогодні потрібно виявляти нескореність духу, відстоювати українські національні інтереси, які, як не прикро, нині здаються на догоду Кремлю. «Пам’ятаймо наших героїв! Захистімо нашу мову, захистімо нашу історію і нашу Церкву!» – таким був лейтмотив народного віча у Більшівцях.

Великі святкування з нагоди 70-ліття створення УПА відбудуться в Івано-Франківську на Покрови – 14 жовтня.

Тарас Грень         

Леся, 11.10.2012 08:53



Вибір редакції

Найпопулярніші новини