Фанати підставляють Олександра Шевченка анонімною газеткою?

Наприкінці минулого тижня мешканцям Івано-Франківська безкоштовно роздавали вже другий номер «спеціального випуску» під назвою «Столиця Карпат». Першу шпальту видання прикрашають колонки майбутнього кандидата-мажоритарника Олександра Шевченка, а решту сторінок присвячено матеріалам про його добрі справи на Прикарпатті. Друкована продукція  немає жодних вихідних даних, не вказано, хто друкує цей спецвипуск, на чиє замовлення, де і  яким тиражем. ОПОРА спробувала з'ясувати, хто ж займається випуском цієї продукції.

 «Газету» наприкінці тижня роздають молоді хлопці на вулицях міста. Відстань між ними подекуди лише 50 метрів. Тому про масовість цього видання можна лише здогадуватись. Після розповсядження першого спецвипуску багато івано-франківських ЗМІ звернули увагу на те, що відсутність вихідних даних є грубим порушенням для друкованої продукції, тим більше у період неофіційної передвиборчої агітації. Незважаючи на це, другий номер видання знову вийшов у світ без необхідних даних.

 «Столицю Карпат» повязують з директором Туристичного комплексу «Буковель» Олександром Шевченком, який оголосив про намір балотуватися до Верховної Ради від виборчого округу № 83 (Івано-Франківськ). Такий висновок можна зробити після ознайомлення зі змістом спецвипуску. У Більшості статей є згадка якщо не про самого Шевченка, то про «Буковель». На першій шпальті вже традиційно — колонка самого Шевченка з його кольоровою фотографією та підписом. Кандидату соромно за міську каналізацію, купи сміття, розбиті дороги тощо. На його думку, в цьому винні народні обранці, які не вміють представляти інтереси міста у столиці. Шевченко запевняє що він стане добрим лобістом для Івано-Франківська.  У попередньому номері кандидат міркує про те, що Прикарпаттю необхідна Олімпіада, як потужний імпульс до змін та інвестицій. «І я знаю, що так може бути. Бо це говорю я — Олександр Шевченко. Людина, яка зробила «Буковель» і яка в змозі подарувати Олімпіаду Прикарпаттю.

  Хто ж стоїть за випуском цього видання?  Прес-служба ОПОРИ в Івано-Франківській області звернулася за коментарем до Олександра Шевченка. Вислухавши запитання, кандидат передав слухавку Ганні Крисюк, яка займається його особистою піар-кампанією як кандидата. «Це кияни відповідальні за випуск. Ми безпосереднього відношення до нього не маємо. Вони звертаються до нас за розміщенням реклами чи інформації, як і будь-яке інше видання, в більшості беруть з Інтернету інформацію. На один номер ми з ними співпрацювали, то вони брали по телефону інформацію, задавали питання, а в другому номері беруть інформацію з інтернету. Не можу вам дати зараз конкретної вдповіді з контактами, бо я сама хотіла з ними сконтакутвати». Ми запитали, чи не хвилює кандидата те, що у газеті про нього немає вихідних даних.  «Мене це теж здивувало. Я також вже хочу з ними сконтактувати з цього приводу, щоб зрозуміти, що і як. У нас є угоди з газетами, з якими ми співпрацюємо, а з цією газетою угоди ще немає. От ми хочемо її підписати, щоб була якась чіткість і відповідальність. Я їм вдячна за те, що вони дають людям можливість довідатися, що відбувається. Вони так кажуть, що вони з Києва. А нам яка різниця, ми співпрацюємо з різними виданнями. Люди звертаються, інколи навіть не представляються, за всіма простежити неможливо. А сваритися з ними, якщо вони пишуть хороші речі — у нас немає в цьому необхідності. Якби був якийсь негатив, звичайно, що ми будемо їх шукати. Але все одно хочемо з наступного тижня з ними сконтакутватися», -- зауважила Ганна Крисюк.

 «Невідомі фанати Олександра Шевченка своєю відданістю можуть нашкодити кандидату, — зауважив координатор Громадянської мережі ОПОРА в Івано-Франківській області Іван Маруняк. — Адже  статтею 32 Закону України «Про друковані засоби масової інформації в Україні» забороняється розповсюдження продукції друкованого засобу масової інформації без вихідних даних. Ця ж стаття визначає, що у  кожному випуску друкованого засобу масової інформації повинні міститися такі дані: про засновника, редактора, порядковий номер випуску і дата його виходу в світ; тираж, ціна або помітка «Безкоштовно», адреси редакції, видавця, друкарні, серія, номер і дата видачі свідоцтва про державну реєстрацію, а також видавець. Схоже, що «Столиця Карпат» немає державної реєстрації. Відтак люди, відповідальні за випуск цього видання, можуть зашкодити репутації Олександра Шевченка, оскільки розповсюдження анонімної газети є поганим тоном ведення кампанії».

 

Леся, 24.07.2012 15:41



Вибір редакції

Найпопулярніші новини