Карітас популяризує на Прикарпатті концепцію приятелів для неповносправної молоді

Забезпечити сталість концепції приятелів та розвивати її  - основна  мета дводенного навчального семінару «Потрібні двоє», який відбувся цього тижня в Івано-Франківському Карітасі. З серпня минулого року у Карітасі триває проект “Допоможи іншому — стань приятелем”, у рамках якого молоді інваліди знаходять собі друзів серед волонтерів.

«Бути приятелем – просто і складно водночас, – каже  Наталія Козакевич, виконавчий директор  БФ «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ». -  Це просто,  бо означає просто бути завжди поруч. Приятель - це як товариш: йому  можна довіритися, він може вислухати, з ним можна прогулятися, піти в кінотеатр чи кафе… Однак, від приятеля  вимагається професіоналізму, витримки та тактовності, а, головне, -  залишатися приятелем на довший час. Молодь з особливими потребами -  дуже особлива цільова група: вона щира і  довірлива, охоче відкривається  до спілкування, та одночасно – дуже вразлива  і важко переносить  втрату  друзів - приятелів.  Важливо памятати про це в роботі приятельських пар, а тому вимоги та критерії до волонтерів мусять бути особливими".

Сесії семінару, що організований для  соціальних працівників мережі  МБФ «Карітас України», спеціалістів  обласного та районних ЦСССДМ, БО «Мальтійська служба допомоги»  мають на меті ознайомити якомога більше  зацікавлених осіб з  концепцією приятелів, яка  спрямована на людей, що потребують соціальної підтримки. За час проекту  «Допоможи іншому – стань приятелем -1» до роботи Карітасу було долучено  понад 43 волонтери, сформовано  20 приятельських пар.  Цікаві заходи, індивідуальні зустрічі приятельських пар  показують, що проекти приятелів справляють значний вплив на цільові групи та доводять ефективність цієї концепції. Заангажовані  результатами   роботи приятельських пар  учасники семінару налаштовані на  впровадження цього досвіду та втілення концепції приятелів для громади Івано-Франківської області.

Навчальний семінар - один із заходів в рамках проекту «Забезпечення сталості концепції приятелів», що  розпочав свою роботу з червня 2012 року  завдяки фінансовій підтримці Мережі нідерландських благодійних фондів для Центральної та Східної Європи, Сканфонду та Карпатського Фонду (МБФ «Фонд розвитку Карпатського Єврорегіону») у рамках Програми приятелів «Потрібні двоє: допоможи іншому – стань приятелем».

Леся, 06.07.2012 11:30



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини