За порадами щодо умов будівництва міні ГЕС влада області звернеться до науковців

На останньому засіданні координаційна рада з питань будівництва об’єктів малої гідроенергетики та протипаводкового захисту її голова  перший заступник губернатора Прикарпаття Василь Плавюк заявив про те, що на разі немає  програми розвитку гідроенергетики в області, в якій чітко були б визначені умови будівництва малих гідроенергетичних споруд.

Тому створити профільну програму попросять фахівців Івано-Франківського національного університету нафти і газу. Кошти на її розробку планують виділити вже цього року з екологічного фонду.

Вже на засіданні доцент ІФНТУНГ Людмила Архипова наголосили, що малі ГЕС повинні будуватися на одній чітко визначеній території і їх потужність не має перевищувати п’яти мегават.

«В Україні розвиток малої енергетики розпочався лише в 2008 році і тут щось треба робити, щоб це було екологічно безпечно і ми найменше порушували навколишнє середовище. З наукової точки зору не повинно бути так, що підприємці самі обирають собі місце для будівництва, має бути комплексна схема використання басейну. Також, вважаємо, що потужність малих ГЕС має бути обмежена п’яти мегаватами. Потрібно уникати повного використання стоку. Малі ГЕС мають бути зосереджені у визначеному річковому басейні, тобто брати багато енергії в одному місці, а не потрошки зі всюди», - зазначила Людмила Архипова. 

Леся, 15.06.2012 16:44



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини