В 2011 році «Свобода» уклала договір на ремонт доріг із фіктивною фірмою «АРВА»?

Чому я кажу, що саме лідери В.О. «Свободи» розпорядилася укласти договір між УКБ та фірмою «АРВА» «конвертаційним центром» або «фантомом»? Напевно всім зрозуміло, що хто платить гроші той і замовляє музику. Я переконаний, що фірма Арва просто так не виграла тендер, їй допомогли свободівці, які розпорядилися, щоб виграла тендер саме АРВА.

 Підтвердженням того, що управління капітального будівництва отримало вказівку від промерської більшості в міській раді тобто В.О. «Свободи» є розподіл коштів. Ми бачили як свободівець Р.Онуфріїв голова бюджетної комісії міської ради приймав рішення щодо цього. Спочатку кошти в сумі 15 мільйонів грн. надійшли на рахунок УЖКГ, згодом за «благословенням» тих таки депутатів ці кошти перекинули до УКБ. В місті говорили, що свободівців переконав перший заступник міського голови, він начебто знайшов з ними «спільну мову».

Я пригадую як в 2010 році міський голова Віктор Анушкевичус намагався взяти кредит в сумі 31 млн. грн. для ремонту доріг міста. Він просив у депутатського корпусу дозволу на це. Але як тільки нам стало відомо про те, що підрядною організацією має виступити «Восток -2006» «вірмени із Дніпропетровська», які працювали тоді  на орендованій техніці і роботи робили неякісно, організація їхня була зареєстрована на квартирі, директор і головний бухгалтер в одній особі, ми розкритикували наміри мера. Розкритикував і фактично підтримав нас тоді і губернатор, який з насмішкою сказав, що «у нас армяни довбеньками дорогу забивають». Тоді ця афера їм не вдалася, хоч просто не обійшлося, за це посадою поплатився тодішній начальник УЖКГ Петро Косюк, саме він відмовився збирати «відкат» написав заяву і звільнився. 

   На мій погляд, згодом мер «переконав» «Свободу» укласти договір з аналогічною дніпропетровською фірмою. Бо в 2011 році ми з цікавістю спостерігали як депутати від ВО «Свобода» нахвалялися своїми діями щодо капітального ремонту перехресть вулиць. Робили це вночі, начебто через те, щоб не створювати затори, на спецтехніці були вивішені плакати про те що роботи ведуться за сприяння В.О. «Свобода». Секретар міськради Руслан Марцінків неодноразово наголошував на тому, що їм вдалося знайти організацію, яка має належну техніку і порівняно низьку ціну.

    Восени 2011 року, коли вже ремонт був завершений, нас повідомили, що роботи проведено «за новою технологією». А тендер на проведення робіт на суму майже 5 млн. грн. виграла одна із комерційних структур ПВКП «БК «Арва» з міста Орджонікідзе Дніпропетровської області.

Ми свято вірили в це аж до того часу, коли побачили стан дороги на вулицях Галицька та Деповська. На перехрестя від вул. Довга до вул. Пулюя та від № 105 буд по вул. Галицькій до моста витрачено 2 млн. 481тис. 729 грн., а на ремонт вул. Деповської витрачено 548 тис. 730 грн. Для порівняння: в 2008 році на проведення поточного (ямкового) ремонту доріг на ціле місто ми витратили 3,2 млн. грн.

Отже, в цьому році дорога не витримала навіть п’ять місяців зими. Напевно тому, що це було зроблено по-злодійськи. Капітальний ремонт робили тільки на папері, а фактично провели – поточний. Ніхто не міняв розбиті бордюри, не піднімав до рівня дороги люки, не ремонтував дощеприймальні решітки… Як на мене, то злодійство ховається під словом «капітальний». Бо насправді ремонт роблять значно простіше: знімають 4-5 см верхнього шару дороги, потім покривають новим асфальтом і все. Фактично це є «поточним ремонтом» дороги, витрати тут значно менші, так проводили ремонт до нас, так ремонтували і ми. Можливо тому, що ми мали більше совісті та честі і зважали на гроші територіальної громади міста.

До речі, в законодавстві є поняття капітального ремонту верхнього шару дороги. Різниця між поточним і капітальним ремонтом полягає в коштах. Капітальний ремонт дороги вдвічі дорожчий і значно якісніший. Нагадаю: колись ми робили капітальний ремонт дороги по вул. Короля Данила, Матейка, Вороного, Заклинських, Панаса Мирного і т.д. Вже шостий рік там дорога, вона витримала п’ять зим, серед яких дві зими були «тяжкі» з температурою, яка сягала за мінус 32 градуси. Тож, мені здалося, що я розумію цю нову технологію – така собі технологія «відкатів» від ремонту доріг.

Як на мене, відремонтовані дільниці дороги розвалилися також через неналежне ставлення до виконання своїх обов’язків технагляду УКБ міста. Бо для мене, як для колишнього комунальника, цілком очевидним є те, що в асфальтній суміші був неякісний бітум або неналежний вміст бітуму, недостатня кількість фракцій гранітного відсіву, а також порушення технології укладання асфальту. Тобто асфальт возили на відкритій вантажній техніці із Надвірної, Долини, Чернівців і як результат температура його падала. А, як відомо, холодний асфальт добре не закатується навіть тяжкою технікою… Бо утворює порожнечу, в яку восени попадає вода, зимою ця вода замерзає та розширюється, а навесні розмерзається, і тому асфальт «сходить» разом зі снігом.

Правда, мер Віктор Анушкевичус вигороджує «Свободу», стверджуючи про необхідність одного мільярда гривень на ремонт усіх доріг. Ми не дивуємося, адже мер у нас «дорогий». Дорогий мер в тому розумінні, що він дорого обходиться територіальній громаді міста. Міський бюджет переплатив за машини швидкої допомоги, геоінформаційну систему, машину для санації труб тощо.

Але те, що комерційна структура ПВКП «БК «Арва» з міста Орджонікідзе Дніпропетровської області зовсім не здійснює комерційну діяльність просто приголомшило нас. А керівник і головний бухгалтер ПВКП «БК «Арва» - це одна особа Фтоян Артурік Вагаршакович. У мене виникають питання: якщо в 2011році організація не здійснювала підприємницьку діяльність, то як УБК проводило тендер і уклали угоду? Хто насправді робив роботу і кому сплатили ПДВ: на рахунок МВК чи конкретним особам? Чи може сплата ПДВ теж «за новими технологіями»? А ось недавно Онуфріїв із Марцинківим заявили, що вони вже навіть договір підписали із фірмою, яка зробила в тому році  брак, бо така вимога була в попередньому договорі. Можливо тому обіцяний ремонт до 01 травня не відбувся. Можливо це все як і інше брехня, бо для чого був потрібний додатковий договір, коли в основному така вимога була?

Нещодавно ми бачили як проводило ямковий ремонт доріг КП ДРЕУ. Вони знову ж таки асфальтування проводили без підготовки ям до ремонту, тобто знову ж привезений із Надвірної асфальт простояв декілька годин. А згодом його холодним та ще й в дощ закидали в болото.

Як бачимо, міська влада не реагує на справедливу критику, надалі кошти територіальної громади кидає в болото. Відтак, ми звертаємося до голови ОДА Михайла Вишиванюка з проханням надалі виділяти кошти на ремонт доріг в місті «Облавтодору». Гадаю, вони проведуть тендер і забезпечать контроль за якістю проведених робіт. Адже там є досвідчений технагляд, наявність спеціальної лабораторії і можливість контролю. Окрім цього «Свобода» робить дороги за «новими технологіями», ремонт у них вдвічі дорожчий за проведений ремонт доріг «Облавтодором», а дорога розпадається за одну зиму.

 

Михайло Вінтоняк, голова ради громадської організації «Народний контроль»

Леся, 03.05.2012 08:23



Вибір редакції

Найпопулярніші новини